Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите и перспективите пред Нови Хан

Снимка: Уикипедия

Кметът на Нови Хан Александър Стоичков говори пред Радио София за проблемите и перспективите на селото. По думите му преасфалтирането и частичните ремонти на улиците са в следствие от подмяната на водопровод. В момента 40% от водопреносната мрежа на селището е подменена и няма как да се кандидатства за преасфалтиране на улиците.

"Към момента усилията са ни насочени към подмяната на 100% от водопреносната мрежа от територията на селото, което в последствие ще ни позволи да проектираме улици и да кандидатстваме пред държавата за тяхното цялостно преасфалтиране. Има условия, които вменяват устойчивост на асфалтирането и ако преасфалтираме една цяла дадена улица в рамките на 2-3 години не трябва да има аварии по своето протежение. А това няма как да се случи, ако не е подменен водопроводът и инфраструктурата отдолу", каза Стоичков.

Той уточни, че се изгражда нова сграда към детската градина, която е разширение към съществуващата, както и нова сграда към училището, която също е разширение на съществуващото училище. Кметът на Община Елин Пелин съвместно с всички кметове на общини на населени места в рамките на изминалата календарна 2023 година са взели единодушно решение, че село Нови Хан има нужда от тези две разширения и бюджетът за капиталови разходи към общината е бил пренасочен в проекта за разширение на училището.

"Държавата неколкократно ни отказа входираните документи като проектна документация за разширение на училището, не ни дадоха финансиране нито от МОН, нито от други министерства и се наложи със собствени средства Община "Елин Пелин" да изпълнява обекта. Благодарение на това, че ние всички в общината сме заедно и работим заедно, съумяхме да започнем изграждането на на училището", сподели Стоичков.

Той изрази надежда, че в началото на септемри тази година ще бъдат открити училището и новата детска градина. След реновацията капацитетът на детската градина ще стане около 270 деца. Капацитетът на училището ще бъде приблизително толкова. ПО думите му основните пътни артерии се стопанисват от АПИ и общината няма никакви правомощия над тях. Кметът изрази съгласие, че тежкият трафик допринася за дискомфорта на местните жители, но са предприети начални стъпки за това, той да се облекчи. В момента има проект за обходен път, който да изведе всички тежкотоварни автомобили.

"Тежкотоварният трафик носи не само негативи. За мен лично той има и позитивна страна. Той означава индустрия, която работи и има силно място в Община "Елин Пелин". На база индустрията имаме множество работни места и сме на чело в цялата страна по средна работна заплата", каза Стоичков.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16
Пламен Димитров

Пламен Димитров: От Близкия Изток сериозна заплаха е "оръжието на слабия"

В момента големият риск, свързан с конфликта в Близкия Изток, е обусловен от голямото неравновесие . Израел се окуражи от победите си и пристъпи към сухоземна акция. Очевидно е технологичното му превъзходство над "Хизбула". Рискът е именно в това - възможно е другата страна в конфликта да прибегне до оръжието на слабия – терористичните атаки . И..

публикувано на 02.10.24 в 15:15

“Интуиция” - музикалният проект, който разкрива скритите таланти на деца с аутизъм

“Интуиция” е музикален проект на Мирян Колев, в който активно участват пет деца от аутистичния спектър, чрез метода на съвместното интуитивно музициране. Албумът, записан и селектиран от музиканта, ще бъде представен в София и Велико Търново през октомври 2024 г. Чрез изразните средства на интуитивното музициране и свободната импровизация заедно..

публикувано на 02.10.24 в 14:39

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50

"Училище за надежда", в което детските мечти се сбъдват

На 1 ноември в кината тръгва филмът за едно необикновено училище, в което детските мечти се сбъдват. Идеята за "Училище за надежда" е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището в с. Русаля за деца в неравностойно положение, бившите актьори  Анимари Димитрова и Златко Златков . В него учат деца..

публикувано на 02.10.24 в 12:14

Информационният портал на Столичната община за изборите помага на софиянци

Информационният портал на Столичната община относно изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. и за частичен избор за кмет на кметство Лозен, Столична община, на 20 октомври 2024 г. и този път ще предостави цялата необходима информация за гласоподавателите. Той е създаден, за да осигури на столичани лесен достъп до всички ресурси и..

публикувано на 02.10.24 в 11:53