Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 литературни маршрута в София и на Витоша през следващите 2 седмици

Снимка: Facebook /Литературни маршрути

Пет литературни маршрута през юли са заложени в лятната програма на Фондация "Прочети София".

Първият е тази вечер и е посветен на личността и творчеството на Дора Габе.

Тръгването е от пл."Райко Даскалов" в 18.30 часа, а автор и водещ ще бъде Катя Зографова. Тя е озаглавила маршрута "Разходка с Нейно Теменужество (Дора Габе в София)".

Началото е до скулптурата на Георги Чапкънов в градинката „Такев“. Местоположението е подбрано заради множеството буквални и преносни връзки с писателката. То е в близост до ул. „Солунска“, където Дора Габе е живяла два пъти. Но е свързано с нея и символно – като място, белязано със скулптурата „Зевс и Европа“, за да бъдат подчертани дългогодишните приноси на известната поетеса и преводачка в сътрудничеството и приятелските връзки с европейските писатели и култури.

Дора ГабеДора Габе е заместник-председател на българския ПЕН-клуб. На ул. "Солунска" е нейният първи софийски адрес. Като студентка тя живее там на квартира, заедно с Екатерина Ненчева, която я запознава с Яворов. След години се завръща на същата улица със съпруга си проф. Боян Пенев.

На №7, на четвъртия етаж, семейството е обитавало 5 стаи и е поддържало своеобразен литературен салон.

Ще стане дума и за култовата кръчма „Под липите“ – едно от малкото заведения в София, запазило мястото и името си в превратностите на времето. Някога на втория етаж на сградата е живяла Дора Габе и е писала стихове.

Последната спирка на маршрута ще бъде домът с музейна експозиция на "Васил Левски" 60, който ще може да се разгледа с любезното домакинство на уредника Добрин Добрев-Финиотис.

В разходката ще се включат Милена Памукова (дъщеря на известния документалист и колекционер Стефан Памуков от Пловдив) и режисьорката Екатерина Минкова, която неотдавна завърши филма "Другите Дора Габе". Маршрутът ще завърши с разглеждане на архивни находки и четене на стихове.

Пред БНР-Радио София подробности за първия литературен маршрут даде Тодора Радева, директор на Фондация "Прочети София".

Тя разказа и интригуващи анонси за следващите обиколки за почитателите на българската литературна история.

Два от следващите маршрута са на Витоша – на 6 юли от Златните мостове и на 13-и – от хижа „Алеко“.

Последната от литературните обиколки за сезона - в и за кв. "Младост" на 17 юли, ще води самата Тодора Радева.

С нея в "Радиокафе" разговаря Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10