През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна.
Хората научават за български дестинации от споделени впечатления в социалните мрежи или от рекламни кампании на Министерството на туризма или на МВнР.
Велчев посочи като един от най-големите проблеми в бранша дефицита на работници и служители. Готвачи има, но те малко след 40-годишна възраст прегарят (бърнаут), защото работят много, почиват малко.
"Редовен посетител веднага разбира, когато готвачът е сменен."
Обслужващият персонал предпочита да отиде да работи в страни от Централна Европа. Ние внасяме от Индия, Пакистан и другаде, но процедурата не е лесна и бърза.
Велчев е на мнение, че България има какво да предложи на чуждестранните туристи и в кулинарно отношение. Кухнята ни не е само шопската салата и мусаката.
Не може да има знак за равенство между скъпа почивка и качествена храна. Кухнята се отразява пряко на репутацията на всеки хотел, почивен комплекс.
"Всяко обосновано мнение, споделено в интернет, помага, дори негативното - вижда се, че отзивите са истински, от реални потребители. Доволни сме от високите изисквания към храните от страна на БАБХ (Агенцията по безопасност на храните). Това държи високо нивото и на качеството, и на безопасността."
Чуйте разговора на Данаил Конов.Пожарът в Пирин продължава да завзема нови територии, въпреки труда на борещите се със стихията, съобщава БГНЕС. В помощ от въздуха вчера, освен шестте хеликоптера от България, Франция, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, в следобедните часове се включиха и двата шведски самолета. Днес се очаква те отново да участват в опитите за овладяване на..
Въпреки че бюджетът на Столична община се забави, проектът за 110-годишната сграда на 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ е почти готов, съобщава кметът на район "Красно село" Цвета Николаева. Тя показа как се предвижда да изглежда училището след очакваната реконструкция. В момента от администрацията подготвят необходимите документи, за да може да се получи..
Най-разпознаваемата кампания на Столична библиотека - лятната кампания “Зелени библиотеки“, стартира на 2 август в парк “Гео Милев“ от 10.30 ч. В 11-тият сезон на инициативата гражданите и гостите на София ще срещнат арт посланиците на кампанията Виктория Бешлийска, Иван Ланджев, поетите Бойко Ламбовски, Виолета Кунева и победителката на софийския..
Алла Узун е етническа българка от Украйна. Каца в България през януари 2025 година където планира да остане за постоянно. През април записва курс за изучаване на български език към организация “Каритас”, София. Днес има успешно завършено ниво B1 за познание на езика, а крайната ѝ цел е да научи перфектно български език. Казва, че след успешно..
Допълнителни разходи в размер на 1,36 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет за 2025 г. одобри на днешното си заседание правителството. Средствата са предназначени за дейности по стопанисване и управление на поземлен имот с площ 958 510 кв. м - парк “Врана“. С тях ще се разпорежда областният управител на област София Стефан Арсов. "Благодаря на..
Ваучерите за храна са най-популярната социална придобивка на работа. Това показва проучване, в което са участвали над 20 хил. респонденти. От 2024 г. ваучерите за храна станаха изцяло дигитални. Световната банка определя ваучерите за храна като една от най-ефективните мерки за социална подкрепа. “Ваучерите за храна са все още и безапелационно, може би..