Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

Снимка: Уикипедия

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и любители, които ще имат възможността да се запишат на място. Учреден и награден фонд в двете категории. Всички участници ще бъдат посрещнати в петък (19 юли) 2024 г., а програмата ще започне в съботния ден (20 юли) с официално откриване на местността Чакърови поляни от 10:30 часа. Ще бъде раздаден курбан за здраве, а фолклорна програма ще забавлява присъстващите.

През 1975 година са проведени първите Чакърови тържества. След прекъсване от десет години, те са възстановени през 2013 година по идея на Клуб на любителите на историческо оръжие "Чакър войвода", с подкрепата на община Самоков. "Този празник не възражда само една традиция, той е извор на уважение към корените ни – облекло, обичаи, занаяти. Чакъровите тържества са хранителница на българщината", посочват от община Самоков. Подробности разказа Георги Николчов, председател на Клуб на любителите на исторически оръжия "Чакър войвода".


"Идеята за възстановяването на Чакъровите празници е да покажем на живо част от живота и делото на Чакър Войвода. Да пресъздадем живи картини от това, което той е вършил. Той е бил защитник не само на онеправданите българи, той е бил защитник и на бедните турци. Защитавал е територия от Ихтиман до Сапарева баня, а освен това е дал обет и клетва, бил е и защитник на Рилския манастир", сподели Николчов.  

По думите му има такава история, че много зъл албански разбойник е решил да нападне Рилския манастир и да го плячкоса. Чакър войвода узнава за тази работа, причаква го преди манастира, разбива бандата на албанските разбойници и обезглавява главатаря им. Мълвата гласи, че оттогава никой не е посмял да нападне Рилската света обител.

"В нашия клуб членуват хора, които по душа са родолюбци и патриоти. Те са от различни политически сили, но нас ни обединява само едно - да запазим традициите, да запазим българския дух и това е, което е. Даже идват сродни клубове от цялата страна, над 30 клуба", сподели Николчов.

Той отбеляза, че в клуба е забранено да се говори за политика, както и да се прокарват каквито и да е политически идеи. Наказанието за такива дейности е изключването от клуба, което е и тайната на обединението. Спонсорите не желаят имената им да бъдат оповестявани, категоричен е Николчов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: За резервите към Калин Стоянов заслуга имат всички партии

Настъпи политическа криза , беше хвърлен камък в дълбокото и изплува напрежение в държавата, което мислехме, че се е уталожило. Виждаме, уви, излишни „надцаквания“, уроците не са научени. Уж държавата се беше насочила към избори, а ето че стигаме до тях драматично. Така политологът д-р Любомир Стефанов коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 21.08.24 в 15:48

София ще домакинства Световни купи в художествената гимнастика до 2028 г.

София ще бъде домакин на Световни купи по художествена гимнастика през олимпийския цикъл до Игрите в Лос Анджелис 2028, съобщават от БФХГ. "Щастливи сме да обявим, че кандидатурата на БФХГ и България за домакинство на Световни купи по художествена гимнастика за следващия олимпийски цикъл до Лос Анджелис 2028 беше одобрен. Така София ще посрещне..

публикувано на 21.08.24 в 14:05

Стартира български акселератор за жени предприемачи

Българската организация за развитие на стартиращи компании Space Tree и световната общност Future Females стартират 3-месечна акселераторска програма за жени предприемачи. Чрез DEA Accelerate организаторите ще дадат знания, ресурси и подкрепа на дамите в България, които искат да стартират собствен бизнес. Менторите ще имат ключова роля по време..

публикувано на 21.08.24 в 14:01

"Лятна олимпиада в парка" ни връща назад във времето

На 22.08., четвъртък, от 17.30 до 20.30 ч. Район "Оборище" организира лятна Олимпиада в парка "Заимов". Поканени са деца и родители на игри с фунийки, стъклени топчета и водни пистолети, дама и художествена гимнастика на открито. Завръщане към игрите от близкото минало, които ще бъдат допълнени от нови и интересни забавления. " Идеята е..

публикувано на 21.08.24 в 13:44

Първата зообиблиотека събира читатели и любители на животните

Първата зообиблиотека в България ще бъде организирана тази събота, 24 август 2024 г. от 10:00 ч. , съобщават от Зоологическата градина в София и канят всички любители на книгите и животните до езерото в Зоопарка . Партньор на инициативата е Столичната библиотека. Всички посетители ще могат да разгледат изложбата „Птиците на Америка“..

публикувано на 21.08.24 в 12:58

Изложба, посветена на Борис Христов – в ОКИ "Красно село"

От 01.08.2024 г. в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село" може да бъде разгледана уникална фотоизложба, посветена на личността на Борис Христов. Тя е осъществена от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив с куратор доц. д-р Никола Лаутлиев. Експозицията е част от честванията по повод 110 години от..

публикувано на 21.08.24 в 11:28
Радослав Найденов

Нова сензорна стая за деца със специални потребности в Самоков

На 21 август, когато православната църква почита паметта на свещеномъченик свети Симеон Самоковски, град Самоков отбелязва своя празник. БНР-Радио София имаше своето изнесено студио по този повод в двора на емблематичната Бельова черква и един от гостите в него беше Радослав Найденов, който отскоро е президент на Ротари Самоков. Инженер по..

публикувано на 21.08.24 в 11:07