Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще нападне ли Иран Израел?

Снимка: Reuters

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран.

"Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил Хания с ръководителя на "Хамас" в Ивицата Газа Яхия Синуар. Тук трябва да си даваме ясна сметка, че това по никакъв начин не обещава оптимистичните перспективи за водените преговори между "Хамас" и Израел посредством посредници като Египет, за сключване на някакво временно примирие. Яхия Синуар освен, че беше идеологът и главният организатор на онзи терористичен акт през октомври миналата година спрямо Израел, е и човекът, който в най-голяма степен отговаряше за оперативното поведение на "Хамас". Той е и един от хората, които имат най-голямо влияние върху поведението на военното крило на "Хамас", каза Табаков.

Мартин Табаков

По думите му в момента става въпрос за кадрова промяна, която само ще засили ролята и влиянието на твърдите елементи в "Хамас". Това означава, че влиянието на политическото крило на организацията, което е водело преговори ще бъде намалено.

Очаква ли се пълномащабна война между Израел и Иран?

"Една от "червените линии" в конфликта между Израел и Иран по принцип беше премината още април месец тази година, когато от иранската територия бе иницииран тогавашния удар на Техеран срещу Израел. Когато тези две държави враждуват помежду си, особено Иран обича да използва така наречените "прокси сили". Тоест, използват се посредници от териториите на различни държави. Април месец се въведе нов елемент в това нещо и това е, че вече от иранска територия се провеждат удари срещу Израел", заяви той.

Табаков отбеляза, че ако става дума за интегрирана акция и използването на широк набор от оръжия, то всичкото това би подсказало, че Иран качва мизата в този конфликт, тъй като режимът в Техеран е приел като лично оскърбление убийството на Исмаил Хания.

Какво е поведението на американския политически елит спрямо случващото се?

Табаков поясни, че Джо Байдън от една страна е от по-старото поколение демократи, които подкрепят Израел. От друга страна той си дава сметка за изключително големият брой цивилни жертви, който започва да тежи не само на Израел, но и на САЩ, като основен източник за боеприпаси. Голям процент от младите демократи вземат про-палестински позиции. Това кара демократическата партия да се канализира вътре в себе си, тъй като губи електорат в лицето на най-младите либерали в страната.

Къде се намира България?

"България гласува по начина, по който обикновено гласува и Германия. Като цяло позицията на ЕС е с една идея по-диалогична, отколкото е позицията било на Германия, било на Унгария, било на Гърция, било и на България включително. С което казвам, че нашето позициониране, поне ако нашето поведение в рамките на Обединените нации е критерий, е по-скоро в подкрепа на Израел. По отношение на войната в Украйна това, което от самото начало е много важно като наш национален интерес е балансът на силите. Разположението на силите в Черно море да не се развие по такъв начин, според който той ще минимализира допълнително оперативните възможности, които и ние имаме в рамките на НАТО", подчерта Табаков.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Златаров

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника , който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е водач на втори цигулки и..

публикувано на 19.10.24 в 20:21
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34

И Торбалан за дядовци

На 5 октомври комиксите „Дъга“ представиха своят втори том на фестивала Musagena New Vibes Fest. Това е второ издание след възраждането на името през 2022 . Андрей Андров и Джулиано Димитров от сдружение „Комикс Манифактура" гостуват по този повод в студиото ни: "Занимаваме се с проекта да бъде успешен напред във времето. Идва като мечта,..

публикувано на 19.10.24 в 11:07