Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпът до медицински услуги се влошава

Снимка: Радио София

За поредна година в повечето области на страната достъпът както до лекари-специалисти, така и до общопрактикуващи лекари се влошава. Лесният достъп до специализирана помощ обикновено е свързан с по-високо качество на здравните услуги. В извънболничната помощ той съдейства за по-ранното установяване на различни здравни състояния и по-евтиното им лечение, а в болничната – до по-високо ниво на лечението. Влошаването на достъпа до лекари на регионално ниво разкрива ниската ефективност на системата и е залог за бъдещи по-високи разходи.

За целите на "Регионални профили: показатели за развитие" екипът на Института за пазарна икономика (ИПИ) разработи индекс, който оценява достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната. Повече подробности по темата разказа Петя Георгиева от ИПИ.

Тя поясни, че изследването е свързано с достъпа до общопрактикуващи лекари и лекари специалисти. По отношение на първите е колко пациенти средно на област един лекар може да обслужи. Това е статистически показател, който показва какво е населението на дадена област и с колко доктори тя разполага. Очакванията са, че понеже населението на България намалява, то толкова по-голям брой пациенти ще бъдат обслужени, но резултатите сочат точно обратното.

Лекарският кабинет в сградата на кметството

"Тенденцията е много тревожна за някои области, не навсякъде. Има области където достъпът е по-добър от този в други и веднага ще дам пример с области като Плевен. Основната причина това да е така е Медицинският университет в Плевен, който произвежда специалисти, които остават да работят там", каза Георгиева.

На другия край са областите Кърджали и Търговище, а във Видин и Шумен достъпът се подобрява. Данните сочат, че по отношение на лекарите специалисти, в целия ЕС страната ни стои добре, защото през последните 20 години не сме изгубили много от тях. Не така обаче стои въпросът с медицинските сестри, където положението е критично, категорична е тя. Относно специалистите отново най-зле стоят нещата в Кърджали, Ямбол, Северна България. Големите области с университети изтеглят специалисти от по-малките населени места. От друга страна те се концентрират там, където се предлагат повече специалности. Ярък пример за това са офталмолозите, кардиолозите, специалистите по вътрешни болести и др. Област Плевен отново е на първо място, следвана от София.

"По отношение на общопрактикуващите лекари имаме проблем и в област като София, тъй като по наши наблюдения доста малко лекари решават, след като завършат своето образование да се занимават да бъдат общопрактикуващи лекари в област като София", каза Георгиева.

И добави, че те са почти изцяло зависими с взаимоотношенията си с НЗОК, или най-общо казано, по какъв начин и в какви размери касата ще заплаща техния труд. Положението при специалистите обаче е по-различно, тъй като те имат възможност да работят и на частно. По думите й качеството на здравеопазването се изразява именно в показатели като достъпа, а другите са свързани със заболеваемост, смъртност и продължителност на живота. 

Кои са решенията за да бъдат преодолени тези дисбаланси?

"Истината е, че няма нито бързи, нито лесни решения, но такива все пак има. Те винаги са свързани с това, каква здравна политика правителството решава да следва. Това, което ние искаме да виждаме като граждани на тази държава е една здравна политика, която е основана на разума, подплатена е с достатъчно средства, която е планирана и измислена така, че да е ориентирана около пациента и неговите нужди", сподели Георгиева.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35

Бъдещето на устойчивите събития

Event PRO Forum – новият формат на София Тех Парк за иновации и устойчиви екологични практики в събитийния бизнес, ще се състои на 17 септември 2024 г. от 10.00 часа във форум "Джон Атанасов" на научно-технологичния парк. Първото издание на форума е на тема "Бъдещето на устойчивите събития" и е посветено на актуалните тенденции в събитийната..

публикувано на 12.09.24 в 11:06

Фестивалът "Маргаритка" обединява децата на България

Виктория Величкова и Яна Липованска, заедно с целия екип на социално отговорната инициатива "Маргаритка" се грижат за децата на България вече 8 години. Тази година, заедно със Столична Община, Район "Оборище", партньорски организации и компании от бизнес сектора, организират първия по рода си Семеен Фестивал. Защо се решават да реализират Семеен..

публикувано на 12.09.24 в 09:47