Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Проданов: Няма партия, имунизирана срещу явлението "Пеевски"

Снимка: Савина Спасова

През тази седмица започна събуждане след политическата лятна летаргия. Отиваме към динамичен септември, който ще е показателен и решаващ за изборите. Тепърва ще виждаме много развръзки, обобщи в коментара си пред БНР-Радио София политологът Георги Проданов.

"Да не бързаме да наричаме ДПС партия на демокрацията. Тя е по-скоро партия на олигархията, на алъш-вериша. В нея политиката винаги е била инструмент за влияние. В момента виждаме скандал между конкуренти за лостове на влияние. Този сблъсък не придава ореол на Доган. ДПС е в разпад. Там отдавна не се занимават с чиста политика, а по-скоро с отклоняване на средства в общини и групировки. Изчерпването на ресурсите доведе до самоизяждане между лобитата в ДПС."

По думите на Проданов, обаче, останалите партии не са имунизирани срещу явлението Пеевски.
 Делян Пеевски е ключова фигура от години. Зависимости, услуги, хора в контакт с него има във всички партии.

В пространството на партиите лявото в руини, центърът приключва свой етап. ПП-ДБ е в момент на изчерпване на смисъла от своето съществуване. След разделяне с ДБ, ПП отива към политическото небитие. Следващите, които ще пострадат от политическата нестабилност, са ГЕРБ.

"Очаквам малки партии да дебютират с подръчни средства (като „Величие“). Чака ни дълъг период на размествания на икономически пластове и интереси – прогнозира политологът. – Бойното поле, в което се превръща политиката, може да доведе до промяна само след прочистване на институциите от влияние. Изборите може да дадат старт на пренареждане."

Според Георги Проданов президентът Радев има политически стаж, но няма политически опит.

"Личи властолюбие, но това не е достатъчно. Хората около него, които повтарят мантрата за партия на Радев, се опитват да защитят собствения си интерес."

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата “Свети Николай”, Копривщица

Историята оживява - Църквата “Свети Николай”, Копривщица - нови открития

Разговорите са с архитект Иван Василев - автор на нов 3D проект, архитектурно заснемане на църквата “Свети Николай” и на ново проучване за нейната архитектура и моментно състояние. Също така архитект Василев е горд представител на вековен копривщенски род.  В срещата се включи и архитект Ивелин Любенов, който събира, изследва и съставя проучвания,..

публикувано на 14.09.24 в 16:00

Софийски разкази - “Затрупана София” и вечното състояние на Кирил Христов

Разговор със София Стоянова - автор на къси разкази и статии и на непубликувания автобиографичен роман “Две лица”, ,съставител на поетичната книга на Радой Ралин - “Късно откритие”, издадена по повод 100 годишнината на писателя. София е и автор на антологията “Правото да се очароваш”, но основната тема на разговора е Кирил Христов:

публикувано на 14.09.24 в 15:00
Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

Адресите на любовта - писателят Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

“Служебният им роман” започва със скандал: той е женен с три деца, а тя има неблагонадежден произход. Три години писателят Николай Хайтов не може да получи развод, наричат ги битово разложени, дори роднините им ги осъждат. Ванга обаче, настоява за среща с майката на Жени Божилова и ѝ казва  "Виж какво, ти правиш голям грях към твойта дъщеря...

публикувано на 14.09.24 в 14:00
инж. Иван Иванов

Призванието да бъдеш кмет

Столична библиотека отбелязва Деня на София с фотодокументална изложба "Призванието да бъдеш кмет", тематична кръгла маса и прожекция на филма „ Кметът “, посветени на 90 години от назначаването на инж. Иван Иванов за кмет на столицата. Таня Томова, завеждащ сектор „Краезнание и книжовно наследство“ ни въвежда в подробностите: "Изложбата е..

публикувано на 14.09.24 в 11:57
Мартина Костелянчик

Овластяване чрез изкуство

Фондация „Ято“  организира  Младежка медийна работилница. Проектът ще даде възможност на участниците в него да получат основни знания за журналистиката и да придобият нови умения, като създават авторски текстове, репортажи и новини, да анализират и споделят информацията, различавайки истинските новини от фалшивите, да развият медийна грамотност. Ще..

публикувано на 14.09.24 в 11:17

Графити-изкуството за всякаква кауза

Lucky Hunt Графити фестивал в София  -  два дни, изпълнени с много вдъхновение и аерозол на специална локация. 20 улични артисти ще изрисуват над 1000 кв.м. Какво да очакваме ни разказва   Цветан Бизев от Sofia Graffiti Tour: "Може да ни разпознаете по многото цвят. Тръпката на рисувана стена е много голяма. Индустриално хале предоставя стените си...

публикувано на 14.09.24 в 10:14

Китайски и в Елин Пелин

С началото на новата учебна година Община Елин Пелин в сътрудничество с института „Конфуций“ към Великотърновския университет подготвя и нов учебен предмет в обучителната програма на местните училища. Става въпрос за изучаването на китайски език на територията на общината, като първото учебно заведение, което ще предостави тази възможност на своите..

публикувано на 14.09.24 в 09:42