Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да направим по-колоритна храната без изкуствени оцветители

Снимка: Искра Декало

Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората.

Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър?

Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица естествени начини да оцветите храната си и да създадете нещо, което ще се хареса на децата ви, на приятелите ви онлайн или на партньора ви за вечеря.

Създаването на собствени натурални багрила за храна е чудесен начин да намалим хранителните отпадъци, отбелязват от БГНЕС. Тъй като не използвате химикали, трикът за получаване на възможно най-наситения цвят е да започнете с най-концентрираната основа, която можете да използвате. Можете да направите това с два основни метода.

Праховете са най-лесният метод, тъй като се разтварят и вече са донякъде концентрирани. Можете да си купите съставки на прах или да си купим замразени плодове и зеленчуци и сами да ги превърнем в прах в кухненски робот или мелничка за подправки.
Вторият метод е да създадете концентрирана течност, с помощта на сокоизстисквачка или да прецедите пюре (първо кипнете, след това смесете и прецедете). Каквото и да изберем, трябва да го редуцираме за премахнем излишната вода и да създадем възможно най-концентрирания цвят.

Източници на натурални оцветители могат да се намерят там, където най-малко очаквате, а много от тях може вече да се намират в килера или хладилника ви.

Ето някои идеи:

  • Розово

Ако искате да постигнете красив розов оттенък, най-добрите оцветители, които можете да използвате, са ягоди и малини.

  •  Червено

За по-дълбок и силен цвят цвеклото и вишните вършат чудесна работа.

  • Оранжево

За постигане на страхотен оранжев цвят могат да се използват моркови, червен пипер и сладки картофи с жълта месеста част, като всеки от тях може да се съчетае добре както със сладки, така и със солени ястия.

  • Зелено

Спанакът, матча(био зелен чай) на прах и спирулина са здравословни и енергизиращи начини да оцветите храната си в зелено. Плюс това, последните два продукта вече се предлагат на прах!

  • Синьо

Ако сварите нарязано червено зеле, прецедите го и го оставите да къкри, ще получите тъмнолилава течност. Добавете малко сода за хляб и тя ще стане красиво синя.

  •  Лилаво

Боровинките всъщност ще дадат по-лилав цвят, заедно с лилав сладък картоф или батат, известен също като убе, последният от които може да се купи и под формата на прах.

Важно е да знаем, че топлината може да изиграе роля за това как се трансформират някои от тези цветове.

Например използването на естествен хранителен оцветител в глазура може да изглежда различно, когато използвате същия оцветител в бисквити, които се получават малко по-кафяви и матови.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 86% от българите пият кафе, за да се чувстват щастливи, показва проучване

Консумацията на кафе и енергийни напитки, на цигари и на алкохол са трите най-разпространени нездравословни навици у нас - това показва най-голямото европейско здравно проучване, проведено в 22 държави и сред 1000 души в България. Над 86 процента от българите пият кафе, за да се чувстват щастливи, обясни Стефан Динев, представител на..

публикувано на 04.11.25 в 14:02

платена публикация
Само за месец над 10 хил. деца от цялата страна преминаха през образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI”

Над 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври, завърши с открит урок в столичното 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов". В него всички над 90 първокласници придобиха ценни знания от..

публикувано на 29.10.25 в 09:35

Пълнозърнестите храни намаляват риска от загуба на паметта

Редовната консумация на пълнозърнести храни помага за поддържане на по-високи когнитивни показатели и намаляване на риска от загуба на паметта при хора на средна и по-висока възраст. Това показва проучване, публикувано в списание Food & Function (F&F). Анализът обхваща повече от 5000 души със средна възраст 64 години. Изследователи от Чунцин и Пекин..

публикувано на 24.10.25 в 11:24

Имплант в окото помага на хора с нелечима загуба на зрението отново да виждат

Миниатюрен електронен имплант в окото помага на хора с нелечима загуба на зрението отново да виждат – това показват резултатите от ново проучване, определяно като истински “пробив“ в развитието на изкуственото зрение, съобщават от “Евронюз“, цитирани от БГНЕС. Имплантът, който се поставя под ретината на окото и се свързва със специални очила, е..

публикувано на 21.10.25 в 17:13

Клип на Тейлър Суифт увеличи посещаемостта на музей в Германия

Нов видеоклип на певицата Тейлър Суифт неочаквано увеличи броя на посетителите в Музея на изкуствата в германския град Висбаден, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА. През уикенда посетителите са били значително повече от обикновено, а причината е картина в стил арт нуво, озаглавена "Съдбата на Офелия". Във видеото си Тейлър Суифт влиза в ролята на..

публикувано на 17.10.25 в 09:36
Кетогенната диета включва високомазнинно и нисковъглехидратно хранене

Кетогенната диета може да намали риска от Алцхаймер

Ново проучване на учени от Университета в Мисури показва, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини – като риба, ядки, както и консумацията на плодове, може да предпази от болестта на Алцхаймер. Резултатите показват, че кетогенната диета може да помогне за запазване на здравето на мозъка, особено при хора с генетична предразположеност към..

публикувано на 16.10.25 в 09:13
Оуен Купър

Оуен Купър стана най-младият актьор с "Еми", минисериалът "Юношество" е с 4 отличия

15-годишният Оуен Купър стана най-младият носител (от мъжки пол - б.р.) на награда "Еми" в историята за ролята си в минисериала на Нетфликс "Юношество", който грабна общо четири от престижните отличия. „Това означава толкова много за мен! Означава много за мен, за семейството ми, за хората у дома. Така че, знаете ли, просто наистина не знам..

публикувано на 15.09.25 в 12:22