Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

Иво Емануилов
Снимка: Личен архив

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група.

Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно Законодателния акт на ЕС за изкуствения интелект.
Кодексът ще обхваща критични области като прозрачността, правилата, свързани с авторското право, идентифицирането и оценката на риска, намаляването на риска и вътрешното управление на риска.

"Това е най-общо са модели за изпълнение на широк набор от отделни задачи, като те обикновено се обучават въз основа на много големи количества от данни чрез най-различни методи, а и се пускат на пазара също по най-различни начини, включително чрез директно изтегляне буквално от всеки един гражданин" - обясни пред БНР-Радио София Иво Емануилов – ръководител на Лабораторията за експериментално регулиране и цифрови политики на института. - Службата по изкуствен интелект в рамките на Европейската комисия следва да насърчава и да улеснява изготвянето, прегледа, адаптирането на такива кодекси за добри практики, като взема предвид, разбира се и международните подходи, които към момента са малко в тази конкретна област."

Първата пленарна сесия за създаване на Кодекса за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (GPAI) е днес , 30 септември, от 15:00 до 16:30 ч. централноевропейско време. За разработването му са поканени широк кръг заинтересовани страни, в т.ч. представители на академичните среди, независими експерти, индустрията, неправителствения сектор.

Институт GATE в качеството му на Първия център за върхови постижения в областта на големите данни ИИ в Източна Европа ще се включи като представител на научноизследователската общност с интердисциплинарна експертиза в областта на правото и компютърните науки с принос към работата на групите по прозрачността, правилата, свързани с авторското право и идентифицирането и оценката на риска.

Това ще се случи и в рамките на  GATE ERPL -  най-новата Лаборатория на института за експериментално регулиране и цифрови политики, иновативна възможност за интердисциплинарно разработване и тестване на технологии (sandbox), както и създаване на прототипи и моделиране на нови правни и етични решения.

Очаква се Европейската комисия да финализира Кодекса за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (GPAI) до април 2025 г. – година след влизането в сила на Законодателния акт за ИИ през август 2024 г.

Как институт GATE ще допринесе със своята експертиза за създаването на Кодекса? - Катя Василева разговаря с Иво Емануилов.
Чуйте.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика, биология и здравно образование, информационни технологии, природни науки. Това е вторият СТЕМ..

публикувано на 30.09.24 в 17:14

80 г. история на архитектурното ни образование и неговото бъдеще

Чрез форум, изложба и трансформация на вътрешния двор на УАСГ до 6 октомври може да бъдат разгледани историята и проблематиката на архитектурното образование у нас. Събитието е озаглавено "Education works"  и е инициативата на фондация „Underschool“, която работи за подобряването на архитектурното образование чрез изследвания, намеси и..

публикувано на 30.09.24 в 15:25

“Bartók Gothic” - струнните квартети на Бела Барток през призмата на Готик културата и киното

На 1 октомври, струнни квартети № 1, ор.7 и № 4 на Бела Барток ще звучат на сцената на столичен клуб в изпълнение на Art&Shock String Quartet. Квартетът обединява млади музиканти от Симфоничния оркестър на БНР, камерен ансамбъл “Софийски солисти” и частни артистични организации. Проектът “Bartók Gothic” е посветен на красотата на струнните..

публикувано на 30.09.24 в 15:05

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил едва на 20 години) е мащабно „като катедрала“ по думите на пианистката Рада Чомакова, дългогодишен..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През изминалата седмица са регистрирани и три случая на лаймска борелиоза, 6 случая на скарлатина, 7 случая на..

публикувано на 30.09.24 в 12:31

Важно е филмът да носи със себе си силна емоция

На 18 октомври ще бъде премиерата на филма „Гунди – легенда за любовта“, посветен на великия и обичан футболист от миналото, Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист от срещата му с Величка Маркова – Лита, до катастрофата на 30 юни 1971 година. В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги..

публикувано на 30.09.24 в 12:17