Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослава Боор призовава да не се страхуваме от изкуствения интелект, а да се гмурнем в дълбокото

Снимка: Даниел Ненчев
Радослава Боор Даскалова завършва Националната художествена академия в София. От 2005 г. е член на Съюза на българските художници. Повече от 17 години работи като графичен дизайнер, илюстратор, уеб дизайнер и арт директор в България и в чужбина.

В момента живее и работи в гр. Прага, Чехия. Не престава да работи за България и си сътрудничи с различни театри и издателства в страната.

"Трябва да се научим да не се страхуваме от изкуствения интелект. 

Няма да забравя, била съм сигурно на 12 години, когато баща ми - Слав Даскалов, донесе един компютър. Той беше плакатист и дотогава рисуваше плакатите с четки, боички и аерограф. Ателието му беше прекрасно и това ме зарази аз също да стана художник плакатист.


Обаче в един момент се появи компютърът. Той го донесе и започна с Corel Draw и т.н. и аз няма да забравя този пример, че той трябваше да се научи и да се приспособи и на мен ми се струва, че това нещо ми се случва кажи-речи на същата възраст", разказва Радослава Боор за срещата на баща си с компютъра в миналото като паралел на днешната ѝ среща с изкуствения интелект.

"Аз лично го използвам, когато искам да генерирам нещо бързо, за което не трабва да организирам цялостна фотосесия за своите плакати, което доста често правя между другото. Избързвам, използвайки AI, след което си го преоправям като си слагам и своите неща", допълва за работата си с изкуствен интелект художничката.

Нейно дело е и визуалната кампания на тазгодишното издание на фестивала Синелибри, за която получава международно признание.

Тя е носителка на много награди за своите плакати и кани публиката на лекция за пътя на плаката на 12 октомври от 12.00 часа в ДОМ. Името на събитието е "Плакатът - от рекламен, през сценичен до социален".

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България е сред водещите държави за развитие на бизнес, според доклад на Световната банка

Преди дни Световната банка представи годишната си класация за условията за развитие на бизнес в 50 страни от целия свят. Класирането е ново и е извършено на базата на три основни показателя – “качество на нормативната уредба", "ефективност на публичните услуги" и "оперативна ефективност". Докладът е озаглавен "Готовност за бизнес". Според..

публикувано на 11.10.24 в 16:07
Доц. Мирослав Богданов

Хората не разбират мащаба и съдържанието на рекламния дизайн

Рекламният дизайн е вид творчество за визуална информация, комуникация и реклама. Основна негова характеристика е, че изгражда условна реалност чрез краткотрайни във времето и мобилни в пространството визуални образи, носители на определени социални, културни, търговски и рекламни послания. Обект на рекламния дизайн са визуалните образи на..

публикувано на 11.10.24 в 15:44

Поне 14 жертви на урагана Милтън, милиони без ток, най-лошият сценарий е избегнат

По данни на Вашингтон Пост най-малко 14 са загиналите след като ураганът Милтън удари Флорида рано в четвъртък българско време. Природното бедствие доведе до силни ветрове и наводнения. Стотици са били спасени като спасителните екипи продължават работа. Близо три милиона останаха без ток. Ураганът бе предшестван от серия торнада, довели до..

публикувано на 11.10.24 в 14:56
Стефан Прохоров

Стефан Прохоров: Свободният театър е силно граждански ориентиран

АСТ Фестивал за свободен театър , с подкрепата на IETM, световната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства, работи за поетапното картографиране и видимост на свободните сцени в София . Тази година от Асоциация за свободен театър са поканили самите пространства да предложат своя програма, за да уловят и покажат разнообразието и неочакваната..

публикувано на 11.10.24 в 14:00
Редакторът Антон Биров

"Инстамозък" - как пристрастяването към дигиталните технолгии влияе на здравето ни

Живеем в един непознат свят, който изобщо не прилича на онзи, за който сме създадени. Мозъкът ни вижда опасности навсякъде, лесно се стресира и разсейва и не умее да върши няколко неща едновременно, въпреки че живеем в дигитален свят.  Това е темата в книгата “Инстамозък” на водещия експерт Андерш Хансен .         Авторът говори за различните начини,..

публикувано на 11.10.24 в 13:24

Микрофестивалът Инфундибулум обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд

На 12 октомври от 16 ч. в района на подлеза до Автогара Габрово започва вторият Mикрофест на платформата Capturing Creativity на Росина Пенчева. Тази година микрофестивалът носи името "Инфундибулум" и преобразява нетипичното за събития градско пространство с триизмерна артинсталация, читалня за фантастика, концерти и диджей сет. Цялата програма е..

публикувано на 11.10.24 в 12:39

Иззеха нелегално продавани стоки от магазин в Перник

Нелегално продавани стоки са открити и иззети от търговски обект в Перник, съобщиха от ОДМВР. Полицаите от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" проверили магазин в центъра на областния град.  Намерени и иззети са около 240 артикула - предимно дрехи от известни търговски марки, продавани без съгласите на притежателя на изключителното..

публикувано на 11.10.24 в 12:21