Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В СЕМ започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР

Днес концепциите си представят четирима от 7-те допуснати

Снимка: БГНЕС

В Съвета за електронни медии започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио.

Съгласно приетите от СЕМ правила, те ще се провеждат днес и утре от 10 часа, по реда на подаване на документите на участниците в надпреварата. Кандидатите за поста са общо седем. Изслушването им ще се излъчва на живо на интернет портала bnr.bg.

Изборът на генерален директор на БНР е насрочен за 17 октомври.

Изборът на ръководителите на обществените медии става по специално приети от СЕМ процедурни правила с определени етапи и срокове. 

Кандидатите за генерален директор на БНР са седем - Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. Всички те бяха допуснати единодушно с пет гласа "за" от членовете на медийния регулатор до третия пореден етап от процедурата по избора - изслушване. 

Членовете на Съвета представиха аргументи, че и седемте концепции заслужават уважение, и затова трябва да се даде възможност на кандидатите да изложат и да защитят визията си за бъдещето на общественото радио.

СЕМ прие и правилата, по които ще става изслушването. Така, днес ще представят концепциите си първите четирима от кандидатите, а утре - останалите трима. 

Кандидатите декларират, че притежават висше образование, обществен авторитет и професионално признание, опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, както и не по-малко от пет години стаж в радио.

Те представят и вижданията си за финансирането, програмни намерения и приоритетите. При гласуването се счита за избран кандидат, получил най-малко три гласа от членовете на СЕМ. Ако на три поредни заседания не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.

На 15 октомври концепциите си представят:
От 10:00 часа - Милен Митев;
От 12:00 часа - Цветослава Георгиева;
От 14:00 часа - Хелия Чавдарова;
От 16:00 часа - Маргарит Русев.
На 16 октомври ще бъдат изслушани:
От 10:00 часа - Ива Дойчинова;
От 12:00 часа -  Валерий Тодоров;
От 14:00 часа - Георги Даскалов.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Георгиев: Навлизаме във фаза на охлаждане на пазара на труда

Над 50% от работодателите няма да наемат нови служители през следващите шест месеца. Това сочи седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта. Анкетираните са от 1197 компании у нас, като 32% от тях не очакват промяна в числеността на заетите. 24% прогнозират да наемат нови служители. 20% планират намаление на персонала, а..

публикувано на 15.10.24 в 17:03

Фотографската изложба "Тук, където съм" представя историите на деца-бежанци

“Тук, където съм“,  е експозиция представена от деца-бежанци – емигрирали в България без родители. Повече разказа в предаването “Радиокафе“ кураторът Михаела Вачева и Хайдар Авуд от Международната организация по миграция.  "Изложбата “Тук, където съм“ е финална права от съвместната работа на Михаела Вачева с децата, стимулира ги да се..

публикувано на 15.10.24 в 15:37

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." Ромен Гари. Ромен Гари  е един от големите френски писатели на XX век. Роден е преди 110 години във Вилнюс под името Роман Кацев. Писал под четири различни имена, обгрижван от малък от майка, която винаги е вярвала, че той ще бъде един ден посланик, Ромен..

публикувано на 15.10.24 в 14:17

Интерактивна карта на безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Интерактивна карта на сайта на здравното министерство показва в кои медицински центрове и болници се провеждат безплатните прегледи за рак на маточната шийка, част от скрининговата кампания на държавата през последните три месеца на годината.  Картата е разграфена по области, а след избор на лечебно заведение желаещите трябва да се обадят и да запишат..

публикувано на 15.10.24 в 13:22

Няколко състава танцуват благотворително за Цвети Борисова

"Един танц, една кауза, едно сърце – заедно за Цвети" е  мотото на благотворителен концерт с кауза, който ще се състои в събота, 19 октомври. Под този надслов са обединени и други фолклорни състави, заедно с Шопския ансамбъл, чиято солистка и танцьорка е била Цвети Борисова.  Поради влошеното здраве тя не е могла да бъде част от ансамбъла..

публикувано на 15.10.24 в 12:15
 УМБАЛ

Лекари от ИСУЛ спасиха 8-месечно бебе, погълнало играчка

Лекарите от клиниката по уши, нос, гърло в болница Царица Йоанна – ИСУЛ спасиха 8-годишно бебе, погълнало пластмасова играчка, която престояла пет дни в гърлото му. Детето било прегледано в детския УНГ кабинет, направени са му всички необходими изследвания, а след това е вкарано в операционната зала, където медиците извадили играчката от..

публикувано на 15.10.24 в 11:38
Снимки: Ана Попова

Дни след катастрофа, движението по бул. "Владимир Вазов" остава затруднено

Броени дни след катастрофата на кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. Васил Кънчев“ , която отне живота на 40-годишна пешеходка, все още има неприбрани части от автомобила, който се обърна по таван, предаде репортер на БНР-Радио София. Хората от квартала коментират, че кръстовището е опасно, защото често се въвеждат промени в..

публикувано на 15.10.24 в 10:08