Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 145 години дипломатически отношения между Франция и България

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот."
Ромен Гари.

Ромен Гари е един от големите френски писатели на XX век. Роден е преди 110 години във Вилнюс под името Роман Кацев. Писал под четири различни имена, обгрижван от малък от майка, която винаги е вярвала, че той ще бъде един ден посланик, Ромен Гари е единственият двукратен носител на наградата "Гонкур" (едната под псевдоним а Емил Ажар).

По повод 145-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Франция и България, във Френския културен институт ще се проведат дни, посветени на личността на писателя (21 – 25 октомври).

В предаването "Радиокафе“ гостува Райна Карчева, която е работила в Министерството на външните работи, в българското посолство в Брюксел, била е съветник на президента Желю Желев, носител е на Френския орден на Почетния легион, много свързана с Франция, където е и учила.
Любовта към тази страна наследява от своя баща, който е възпитаник на френски колеж в София."Френският език и култура бяха за него втора кожа", илюстрира тя.

Първата среща на българката с писателя Ромен Гари се осъществява чрез литературата.

ой е един странен многолик скитник из целия свят. Човек със славянски произход и дълбока френска култура, притежаващ страхотно майсторство в писането - посочва Райна Карчева. - Когато изследвах личността му, ме интересуваше един друг аспект от неговия живот. В продължение на малко повече от две години е бил втори секретар на френска легация в София. Преди това има славно минало като летец, герой от Втората световна война – близък и награден от Де Гол, много близък с Андре Малро, Рено Аро – големи фигури на голизма в онези години. По това време той вече е издал един роман и тогава ми се струваше, че сравнителният подход, онова, което са мислили французите за България и това, което България е мислила за Франция тогава, ще ми помогне да стигна до някаква по-уравновесена представа за България в онези години."

Така през 2013 Карчева се свързва и бива поканена във френския дипломатически архив за в осъществяване на своя проект.
Тя уточни, че във Франция има Национален архив, Архив на Външно министерство и Архив на министерство на отбраната, а Френският дипломатически архив датира още от XVI век, докато в България архивът се създава през 1952 година, затова опитът ѝ да направи сравнение остава неуспешен.

Сградата на Френския институт Снимка: Лили Големинова

Във Френския дипломатически архив се съхранява при много добри условия всяко листче, което се подава от която и да е страна и се пази на територията на Външно министерство.

Идеята на Райна Карчева е била да разшири мирогледа си за онова време принципно-сравнително. Тя става член на Дружеството на приятелите на френските дипломатически архиви във Франция, намира съмишленици в дейността си, получават френски стипендии докато работят там.

Връщайки се в България, архивите от Париж ми бяха подсказали, че могат да се направят лекции. Те ни посочиха лектори и така цялата събрана история я направихме в три срещи, които завършиха в книга, която се нарича "Ромен Гари и френската дипломатическа поща". Беше много интересно, той пристига в страната ни през 1946 г. заедно с френската делегация. Женен е за англичанка, с която искат да заминат за Англия, но там вече има дипломат, който също е писател, а във Франция да бъдеш дипломат и писател е особена чест. Тогава Гари се установява в България, тъй като знае и руски (роден във Вилнюс).
В разговора ще чуете откъс от характеристиката на писателя, направена от българските служби по онова време, интерес са представлявали дипломатическите доклади за тези години в България, видени през погледа на Ромен Гари.
Чуйте още от разказа на Райна Карчева в разговора на Лили Големинова. 
  • В дните, посветени на Ромен Гари, ще има поредица от дискусии и филми, спомен за френския писател. Честванията на 145-годишнината от установяване на дипломатически отношенния между Франция и България са средоточени в София и Пловдив.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Георгиев: Навлизаме във фаза на охлаждане на пазара на труда

Над 50% от работодателите няма да наемат нови служители през следващите шест месеца. Това сочи седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта. Анкетираните са от 1197 компании у нас, като 32% от тях не очакват промяна в числеността на заетите. 24% прогнозират да наемат нови служители. 20% планират намаление на персонала, а..

публикувано на 15.10.24 в 17:03

Фотографската изложба "Тук, където съм" представя историите на деца-бежанци

“Тук, където съм“,  е експозиция представена от деца-бежанци – емигрирали в България без родители. Повече разказа в предаването “Радиокафе“ кураторът Михаела Вачева и Хайдар Авуд от Международната организация по миграция.  "Изложбата “Тук, където съм“ е финална права от съвместната работа на Михаела Вачева с децата, стимулира ги да се..

публикувано на 15.10.24 в 15:37

Интерактивна карта на безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Интерактивна карта на сайта на здравното министерство показва в кои медицински центрове и болници се провеждат безплатните прегледи за рак на маточната шийка, част от скрининговата кампания на държавата през последните три месеца на годината.  Картата е разграфена по области, а след избор на лечебно заведение желаещите трябва да се обадят и да запишат..

публикувано на 15.10.24 в 13:22

Няколко състава танцуват благотворително за Цвети Борисова

"Един танц, една кауза, едно сърце – заедно за Цвети" е  мотото на благотворителен концерт с кауза, който ще се състои в събота, 19 октомври. Под този надслов са обединени и други фолклорни състави, заедно с Шопския ансамбъл, чиято солистка и танцьорка е била Цвети Борисова.  Поради влошеното здраве тя не е могла да бъде част от ансамбъла..

публикувано на 15.10.24 в 12:15
 УМБАЛ

Лекари от ИСУЛ спасиха 8-месечно бебе, погълнало играчка

Лекарите от клиниката по уши, нос, гърло в болница Царица Йоанна – ИСУЛ спасиха 8-годишно бебе, погълнало пластмасова играчка, която престояла пет дни в гърлото му. Детето било прегледано в детския УНГ кабинет, направени са му всички необходими изследвания, а след това е вкарано в операционната зала, където медиците извадили играчката от..

публикувано на 15.10.24 в 11:38
Снимки: Ана Попова

Дни след катастрофа, движението по бул. "Владимир Вазов" остава затруднено

Броени дни след катастрофата на кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. Васил Кънчев“ , която отне живота на 40-годишна пешеходка, все още има неприбрани части от автомобила, който се обърна по таван, предаде репортер на БНР-Радио София. Хората от квартала коментират, че кръстовището е опасно, защото често се въвеждат промени в..

публикувано на 15.10.24 в 10:08

Богдан Милчев: Конфискуването на автомобили не дава желания резултат

Мерките с отнемането на автомобили не доведоха до желания резултат. МВР се хвали за конфискуваните коли, но то може да залавя такива нарушители в зависимост от това, колко е активно. Многото отнети автомобили показа само, че всеки ден десетки карат след употреба на алкохол и наркотици. Ако се видят данните от статистиката, обаче, ще се установи,..

публикувано на 15.10.24 в 09:35