Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Ели Бенкова съветва

Как да реагираме при изгаряне?

Д-р Ели Бенкова
Снимка: Личен архив

Във втората половина на декември и през януари има много празници, в някои от които хората задължително приготвят традиционни ястия.

Работата край печката и барбекюто, веселието край елхата със свещи и бенгалски огън или пиротехнически изделия създават ситуации и условия, в които е твърде възможно да се случат изгаряния по човешката кожа.

Пред БНР-Радио София хирургът д-р Ели Бенкова, изреди опасностите, които крие нагорещената мазнина в тигана, работещата фурна или тенджерата под налягане. Котлите и парните инсталации също могат да причинят изгаряния, отбеляза специалистът.

Дори електрическата инсталация и светещите лампички могат да предизвикат късо съединение и травма.

Д-р Бенкова даде и важни съвети в случай на инцидент, при който е пострадал крайник, око или кожен участък.

Тя обърна внимание, че при изгаряне трябва веднага да се премахнат стягащи предмети (гривни например) или дрехи, защото след оток те трудно ще бъдат свалени, а пречат и предизвикват болка. На изгорялото място не бива да се поставя лед или да се прилагат "бабини" съвети – листа от зеле или други зеленчуци. Изплакването с вода помага. Ако са се появили мехури, поставете хлабава превръзка и посетете специализирано медицинско заведение.

Чуйте разговора на Мария Илиева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират снеговалежите, но остава студено

В много райони вятърът ще стихне. Само в Дунавската равнина ще духа слаб и временно умерен западен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, по високите полета и котловините - до минус 8°, за София - около минус 7°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През днешния ден ще има разкъсана, след обяд временно..

публикувано на 08.04.25 в 07:10

"Форум", 07.04.25: Освен еврозоната има и други важни теми за държавата!

Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със следните теми: След вота за недоверие Засега единственото безспорно преимущество на..

публикувано на 07.04.25 в 18:39
Костадинка Тодорова и Давид Регал

Как един испанец от Лорка заживя в Разлог

Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и всичко необходимо за голямо музикално събитие. Място за 1000 палатки, отделно и за каравани, паркинг. Ще..

публикувано на 07.04.25 в 17:46

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..

публикувано на 07.04.25 в 15:16