Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС.
От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване.
Тайната се крие в състава на кивито. То е изпълнено с мелатонин - основно съединение за регулиране на телесния часовник, а също така е богато на серотонин, антиоксиданти и фолат, които допринасят за по-спокоен сън.
Докато мелатонинът ни помага да заспим, антиоксидантите и фолатите спомагат за намаляване на оксидативния стрес, като по този начин подобряват цялостното качество на съня.
За да потвърдят тези ползи, изследователите провеждат проучване върху 15 елитни спортисти. В продължение на един месец всеки участник изяждал по две средно големи кивита един час преди лягане.
Резултатите са красноречиви - спортистите са успели да удължат общото си време за сън средно с 53 минути на нощ. Освен това качеството на съня се е повишило значително - от 86% на 93%.
Ползите не се свеждат само до повече сън. Проучването установява и значителен спад в броя на събужданията на участниците през нощта и в продължителността на бодърстване след първоначалното заспиване.
Добавянето на киви към ежедневния хранителен режим е съвсем лесно. Може да се консумира като пресен плод, да стане част от смутита, да се добавя към плодови салати или да се смесва със здравословни ястия.
За максимална полза, най-добре е да се консумира един час преди сън.
“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..
Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..
Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето. Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка...
Филмите "Емилия Перес" (Emilia Perez) и "Бруталистът" (The Brutalist) триумфираха във филмовите категории на церемонията за 82-рите награди "Златен глобус", която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, щата Калифорния, предадоха световните осведомителни агенции. "Златен глобус" в категорията за "най-добър филм - мюзикъл или..
В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място..
Американският актьор Дензъл Уошингтън стана свещеник. Той бе кръстен и получи разрешение за свещенослужение, съобщи Today. Церемонията се е състояла в църквата Kelly Temple of God in Christ, разположена в Харлем, Ню Йорк. Службата бе излъчвана на живо във Facebook. В официалния си профил в социалната мрежа актьорът написа:..
Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..