Във времето на модни диети и убеждаване в добри хранителни навици, на дневен ред сред привържениците на здравословното хранене са т.нар. суперхрани.
Сред тях е и амарантът. За тази култура и нейните качества пред БНР-Радио София разказа Роман Рачков - агроном, специалист по тропично и субтропично земеделие, дългогодишен експерт по интегрирана и биологична растителна защита. Председател е на Българската асоциация по биологична растителна защита, има интереси в областта на инвазивните видове насекоми в Европа.
Амарантът е една от най-обещаващите култури за съвременния агробизнес, поради високата му екологична адаптивност, бързо развитие и способност да издържа на екстремални условия. Растението има множество приложения и всичките му части могат да се консумират, за разлика от много други зърнени култури – обяснява Рачков.
Амарантът е устойчив на болести, засушаване, може да бъде отглеждан без риск за консуматора на маргинални, засолени и замърсени почви дори.
"Пазарът на земеделски продукти и преработени от тях храни се разширява все повече. Вече в много магазини могат да се видят щандове с биологично земеделие. Това е свързано с начина на живот, а и с нарастващите доходи – отбеляза експертът, автор в "Климатека".
Той обясни, че суперхраните доставят на човешкия организъм нужните аминокиселини, витамини, микроелементи и т.п.
Амарантът у нас е популярен колкото киноата и може да се види в магазина редом с нея. Той е от едно семейство с познатия щир, но са с различни размери и семена. Няма друга земеделска култура с такъв коефициент на възпроизводство.
Интересът към него се възражда през 70-те години на ХХ век.
Има приложения в много сфери: от хранителната индустрия и здравеопазването до екологични и индустриални решения.
"Ние имаме идеални условия за отглеждането му, но за съжаление не му отделяме достатъчно внимание и са налага да го внасяме", допълни Рачков.
Амарантът не съдържа глутен, което го прави идеален избор за хора с глутенова непоносимост. И интересното е, че могат да се използват всички части от надземната част на растението - както за човешка консумация, така и за фураж.
Специалистът препоръча да се консумира с мед, какао, а може и като пуканки.
Чуйте разговора на Катя Василева.Започват строителните работи за повишаване на енергийната ефективност на 88. СУ "Димитър Попниколов“ в столичният район "Овча купел", съобщи кметът на района Ангел Стефанов, цитиран от Столица.bg. През следващите дни в сградата на училището ще се извършат подготвителни дейности, а от другата седмица стартира основният етап от ремонта. Проектът..
През днешния ден ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°, съобщават от Националния..
От 1 септември Европейският съюз въвежда забрана за химическото вещество Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide (TPO), използвано в повечето гел лакове за нокти – един от най-популярните козметични продукти сред хиляди момичета и жени. Според последните изследвания TPO може да представлява сериозна заплаха за здравето, включително риск от рак...
Обявите за работа в България продължават да намаляват, както на месечна база, така и на годишна, отчита месечният анализ на една от големите HR компании и кариерен сайт у нас. През месец юли е регистриран спад от 12% или над 5000 предложения по-малко спрямо юни. На годишна база обявите за работа също намаляват, като през юли 2025 г. той е -7% спрямо..
В близко време още 42 столични училища трябва да преминат на едносменен режим на обучение, каза пред журналисти столичният кмет Васил Терзиев, който присъства на символичната първа копка на нов корпус в 143-то Основно училище "Георги Бенковски". В столицата 110 училища са на едносменен режим, 42 са преминали частично на едносменен режим, а 23 все още..
Чуйте повече в разговора на Лили Големинова в звуковия файл .