Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две години ще бъдат въведени индивидуални договори с ВиК дружествата

Снимка: БГНЕС

До две години ще бъдат въведени индивидуални договори с ВиК дружествата, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  От ДКЕВР обаче смятат, че това няма да реши проблемите със сметките за вода, тъй като са необходими промени в Закона за етажната собственост.

Индивидуални договори между ВиК операторите и абонатите поискаха неправителствените организации, които участваха в общественото обсъждане на новите единни за всички ВиК-дружества общи условия. Любомир Кирилов от "Зелени алтернативи" посочи:

Независимо колко хартия ще отиде, ние сме приели Директивата, тя е в сила. Ние сме европейска държава в Европейския съюз.

Според Илиан Илиев от регулатора обаче, индивидуалните договори няма да решат проблемите. 

Представете си, идват при вас от ВиК и искат да сключат договор, вие отказвате да плащате общо потребление, какво да направи операторът? Договорът трябва да е между живеещите, при сега съществуващото законодателство.

Членът на регулатора Милена Миланова обясни, че преминаването към индивидуални договори ще става постепенно. 

То няма да стане изведнъж. И ви казвам, че ще е различно за всеки оператор.

Проектът за нови общи условия на ВиК операторите е изготвен от 51 дружества и вече беше приет на закрито заседание в регулатора преди дни. На общественото обсъждане в ДКЕВР днес липсваше представител на "Софийска вода". От регулаторната комисия обаче уверяват, че промените в общите условия на ВиК дружествата ще засегнат и клиентите на "Софийска вода".

Единствената разлика, която може да бъде в тези общи условия, е да се вземе пред вид само това, че те са концесионер - коментира Илиан Илиев от енергийния регулатор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!