Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целувката предпазва от болести и инфекции

Холандски учени изследваха еволюционното значение на целувката, при която се пренасят около 80 милиона бактерии, пише в. "Дейли мейл". Този акт на нежност се среща при 90 на сто от народите по света.В България подобни прояви на нежност могат да се видят буквално на всеки ъгъл. Едва ли повечето хора знаят какво освен нежност обменят с този акт и колко. Възможно ли е обаче целувката да ни предпази от болести? При страстното впиване на устни партньорите обменят бактерии, които са полезни за техните имунни системи и при борбата със заболяванията. Споделянето на едни и същи организми вследствие на целувката "екипира" партньорите с материал за борба с инфекциите, които могат да си причинят на по-късен етап. Учените от Холандската организация за приложни научни изследвания тествали 21 двойки. Те стигнали до извода, че целувките с език и обмен на слюнка са присъщи единствено за хората. Целувките са еволюционно оправдани, тъй като спомагат за обмен на микробиотата - един съществен микс от полезни бактерии,които играят ключова роля при храносмилането и предпазването от болести. При целувките се обменя орална микробиота. Холандските учени, водени от д-р Ремко Корт установили, че при двойките, които се отдават на девет страстни 10-секундни целувки дневно, се открива почти идентична микробиота. Това означава, че двойката ще бъде по-добре подготвена при справянето с едни и същи инфекции и с храносмилането на същата храна. Много учени предупреждават, че клиничната чистота не е много добра за организма, тъй като тя отслабва имунните му реакции. Например проф. Греъм Рук от лондонския "Юнивърсити колидж" съветва да не се притесняваме от храна, паднала на земята, да имаме кучета и редовно да целуваме близките си. Това ще ни спаси от болести и най-вече от алергии, припомня изданието


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16
снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50