Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимайте „Поздравъ от Стара Загора“

Организатор на фотоконкурса, който предизвиква както професионални фотографи, така също и любители, е Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора, с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и медийното партньорство на сайта dolap.bg.

Фотоконкурсът обхваща 15 обекта от града, които са запечатани на пощенски картички от началото на ХХ век. Посветен е на 140 г. от обявяването на Руско-турската освободителна война (1877 г.) и цели възстановяване спомена за емблематични места и сгради в Стара Загора. Участниците в конкурса ще имат възможност да представят своите дигитални еквиваленти на тези места от съвременния град до 1 септември 2017г. на public@libsz.org.

Изискванията към авторите са да предоставят до 3 цветни фотоса на максимум два обекта, като към всяка снимка, участваща в конкурса, трябва задължително да има име, местоживеене, възраст на участника и заглавие на снимката с текст  до 100 думи, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката, както и годината на заснемане, телефон и имейл за връзка с участника.

Снимките трябва да са актуални (не по-стари от 1 година) и да са в дигитален формат JPEG. Резолюция на изображенията – не по-малка от 200 dpi. Файловете – не по-големи от 5 MB. Важно е да се отбележи, че няма да бъдат допускани фотоколажи и снимки, които са грубо ретуширани или съдържат допълнително прибавени надписи и графики.

Фотографиите ще бъдат оценявани от тричленно жури, а резултатите от конкурса ще бъдат обявени на интернет страницата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”,Стара Загора и на сайта http://dolap.bg

Избраните фотографии ще бъдат включени в пътуващата изложба „Поздравъ от Стара Загора”, която ще бъде открита в навечерието на 5 октомври – Ден на Стара Загора. Предвижда се изложбата да гостува в училища и читалищни библиотеки на община Стара Загора, а на сайта на библиотеката ще бъде публикуван дигитален вариант на изложбата.

Още за идеята и условията за участие във фотоконкурса чуйте в интервюто на Мария Стефанова със Снежана Маринова от Регионална библиотека „Захарий Княжески” Стара Загора :




Обектите могат да бъдат разгледани в сайта на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в рубриката "Стара Загора в снимки":

Парк „Митрополит Методий” – Аязмото

Параклисът в парк Аязмото

Старата сграда на Българска народна банка на бул. Цар Симеон Велики

Сградата на жп гарата

Парк „Пети октомври” – Градската градина

Сградата на Девическата гимназия, днес Второ основно училище „Петко Р. Славейков”

Сградата на Ески Джамия, днес Музей на религиите

Сградата на Военния клуб – Дом на народната армия (ДНА)

Парк „Езерото” (парк „Йордан Капсамунов”)

Сградата на Мъжката гимназия, днес ПГСАГ „Лубор Байер”

Сградата на пощата

Сградата на старата поща на бул. „Патриарх Евтимий“

Сградата на старата съдебна палата (Димчовото здание), сега АГ клиника

Сградата на Стария театър (ДТ „Гео Милев)

Църквата „Св. Никола”




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15

Старозагорски финалист в конкурса "Бургас и морето" 2024 (видео)

Песен на старозагорския поет Йордан Пеев, изпълнявана от младия талант Огнян Георгиев, е финалист в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" 2024. „Скъпи Приятели, имам удоволствието да Ви представя песента "Сънят на Ореха" , която е..

публикувано на 02.07.24 в 15:46

ХАСКОВО РОК 2024 събира музикалните фенове за благотворителна кауза

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона ХАСКОВО РОК. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. Фестът приема..

публикувано на 02.07.24 в 14:13

Награди за Кукления театър в Стара Загора от първия комедиен фестивал "Тодор Колев"

Кукленият театър в Стара Загора е сред отличените с награди от първия Комедиен театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен. Любомир Желев заслужи награда за мъжка роля в представлението на Теди Москов „Банкови кризи и наказания“.  Москов..

публикувано на 02.07.24 в 13:31

„Пулсът на танца" и „Голата истина за група Жигули" са филмите, които ще бъдат прожектирани на лятното кино в Стара Загора

И тази година Община Стара Загора предлага на старозагорци и гости на града лятно кино под звездите с любими български филми. То ще бъде на 12 и 13 юли на Античен форум „Августа Траяна", от 21.00 часа...

публикувано на 02.07.24 в 10:56