Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на туристите в планината, отчитат от БТС

За миналата година 1 млн. са посетителите на българските планински хижи

Увеличава се броят на посетителите в базите на БТС. За миналата година родните планини са посетени от близо 1 млн. души, като 400 хил. от тях са чужденци. Това заяви за Радио Стара Загора председателят на БТС доц. Алексей Стоев. Организацията не получава от 10 години субсидии от държавата и се самоиздържа, като годишният бюджет е около 1 млн. лв. Доц. Стоев разкри, че прокуратурата е направила проверка на дейността на сегашното ръководство и не е констатирала нарушения. Това е отговор на внушенията, че в БТС в последните години са извършвани злоупотреби.

„Сигналите срещу неуредици в обекти на Съюза са 6 за миналата година, като всички лично съм проверил“ –увери Алексей Стоев. Според него, лесният достъп до екипировка и до планината създават у хората измамна представа за пребиваването в суровата природа. Хората трябва да знаят, че хижарите полагат всички усилия, за да създадат условия на туристите, но не са роби на прищевки“- допълва Стоев. Голяма част от стопаните на обекти участват в спасителни операции в много трудни условия и заслужават благодарност.

На 15 юни ще бъде избран новият председател на БТС, като Алексей Стоев ще се кандидатира за следващ мандат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Смениха областните управители на Стара Загора и Ямбол

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността, информират от пресцентъра на..

публикувано на 03.07.24 в 18:51
Стадион

Засилен граждански контрол върху случващото се в ПФК "Берое" обсъждаха на среща в Община Стара Загора

Първите консенсусни стъпки за преодоляване на кризата в Детско-юношеската школа на „Берое“ набелязаха на среща днес всички заинтересовани страни. На разговора в зала 2 на Община Стара Загора, който се проведе по покана на кмета Живко Тодоров,..

публикувано на 03.07.24 в 17:30

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина. Зарибяването на планинските реки на територията на Държавно горско стопанство – Сливен се прави за трети път. Кампанията е по инициатива на Югоизточното държавно предприятие и..

публикувано на 03.07.24 в 17:26

Община Стара Загора има готовност да обезщети собствениците на земи в "Бедечка"

Община Стара Загора има готовност с процедурата по обезщетяване на собствениците на земи в парк „Бедечка“, съобщават от общинския пресцентър. Това стана известно днес по време на среща с представители на сдружението „Запазете Бедечка“ и общинското..

публикувано на 03.07.24 в 17:23

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол излязоха на протест

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна  в знак на протест срещу предложеното  изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти...

публикувано на 03.07.24 в 17:22

Държавен куклен театър Стара Загора с две постановки на „Шарено петле“

И тази година Старозагорският куклен театър ще вземе участие в VII издание на Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“,  Плевен с две постановки- за деца и за възрастни. „Банкови кризи и наказания“ от Жан-Пиер Мартинез, реж...

публикувано на 03.07.24 в 14:59

Пожар в апартамент в Стара Загора взе жертва

Жена на 63 години е загинала при пожар в апартамент на бул. „Цар Симеон Велики“ в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен във вторник сутринта малко преди 6:30 часа. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и..

публикувано на 03.07.24 в 14:48
централна улица, Ямбол

Доброволни "Зелени патрули" ще следят за чистотата и реда в Ямбол

Община Ямбол започва инициатива за обществен контрол върху нерегламентираното замърсяване и реда в града, наречена "Зелен патрул". Целта на инициативата е да ангажира местните жители в поддържането на чист и подреден град. Това съобщи за Радио..

публикувано на 03.07.24 в 13:21
Плувен басейн, Стара Загора

Общинският плувен басейн няма да работи на 6 юли

На 6 юли /събота/, Общинският плувен басейн в Стара Загора няма да работи с граждани. Причината е провеждането на турнира "Синьо лято". В четвъртото издание на състезанието ще се включат около 300 плувци от цялата страна, родени 2012-2017 година...

публикувано на 03.07.24 в 12:46

Започва дарителска кампания за набиране на средства за проследяване на излюпените в Зоопарк Стара Загора белоглави лешоядчета

Община Стара Загора дари на дивата природа на България първото излюпено в пределите на Зоопарка белоглаво лешоядче. В края на отминалата седмица, екип на Зелени Балкани и представители на Зоопарк Стара Загора транспортираха вече порасналото малко до..

публикувано на 03.07.24 в 11:24