Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат оставката на здравния министър

Ако до 17 септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не изпълни исканията на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще му бъде поискана оставката. Това съобщи в ефира на здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ” Тодор Мангъров, председател на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония”. От пациентската организация настояват да се създадат условия, за да бъдат включени най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, както и да се създаде действаща национална програма и пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация.

Мангъров алармира, че проблемът с донорството и трансплантациите в България продължава да се неглижира.

По данни на пациентската организация до месец октомври 2018 година са починали петима белодробно нуждаещи се пациенти, като след смъртта на двама от тях здравният министър пое ангажимент веднага ще започне работа за решаването на проблема. Осем месеца по-късно само един българин е включен в европейската листа на чакащите за белодробна трансплантация.

Според Тодор Мангъров липсата на национална програма възпрепятства максимално донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да се предоставят на Евротрансплант органи, които не могат да се трансплантират в България. Само по този начин държавата ни ще има шанс да стане реална част от тази организация. През тази година няма подаден нито един орган към Евротрансплант.

По думите на Мангъров четирима пациенти са потърсили възможност за трансплантация в чужбина без помощта на държавата, като трима от тях са успешно трансплантирани, а състоянието на четвъртия е стабилизирано с иновативна терапия, недостъпна в България.

Ако всички условия на пациентската организация не бъдат изпълнени или здравният министър не подаде оставка до 17 септември, то от следващия ден председателят на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония” Тодор Мангъров ще обяви безсрочен протест пред Министерство на здравеопазването до решаване на проблема.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Тодор Мангъров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 10 аптеки в Казанлък спряха работа за два часа в знак на протест

Над 10 аптеки в Казанлък прекратиха работа за 2 часа в знак на протест.   Собственици  и фармацевти се обявиха срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени..

публикувано на 03.07.24 в 16:22

Как да се справим със сексуалните си проблеми

Сред основните сексуални проблеми на българите е липсата на диалог между партньорите. Те се притесняват да споделят желанията и любовните си фантазии от страх да не бъдат отхвърлени. Това заяви в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 29.06.24 в 12:05

Изпитанията пред децата на разделени родители

Една от най-честите трудности при грижата за деца от различни бракове на родителите е, че детето отказва да бъде възпитавано от възрастния, който не му е роден баща или майка. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 22.06.24 в 12:05

Д-р Елена Стайкова е новият председател на РК на БЛС

Микробиологът д-р Елена Стайкова е новият председател на Районната колегия на Български лекарски съюз в Стара Загора. Тя получава подкрепата на огромната част от своите колеги. Отчетно-изборното събрание се проведе с много голям кворум като..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

8 % от болните с анорексия умират

Анорексията е сложно хранително разстройство, което се характеризира със силен страх от наддаване на тегло. Разбирането на причините и симптомите на анорексията е от съществено значение за ефективно справяне и лечение на това състояние. 8..

публикувано на 08.06.24 в 12:48

Започват профилактични прегледи за рак на гърдата

Ротари клуб София продължава своята кампания „С теб сме“, която е насочен към профилактика на рака на гърдата в малките населени места. Този път във фокуса на ротарианците са областите Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен и Бургас. Това съобщи в..

публикувано на 01.06.24 в 12:05

В казанлъшката Поликлиника ще се състои втората среща от новата инициатива на здравното заведение - Училище за родители

На 31-ви май в казанлъшката Поликлиника ще се състои втората среща от новата инициатива на здравното заведение - Училище за родители. Темата ще бъде свързана с най-честите инфекции през пролетно-летния период. Занятията ще продължат два часа - от..

публикувано на 31.05.24 в 08:05

Ремонтът в АГ клиниката ще приключи до лятото

Ремонтът в АГ клиниката в УМБАЛ „Проф. Киркович“ ще приключи до лятото. Така гинекологичният сектор ще разполага със самостоятелен етаж, повече пространство и удобства за пациентите. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Изкуственият интелект навлиза в образната диагностика

Изкуственият интелект е от изключителна полза в сферата на образната диагностика. Той е в помощ на лекарите при обработката на резултатите от изследванията като подобрява качеството на изображението при дишане и движение на пациентите...

публикувано на 18.05.24 в 13:00

Все по-млади хора страдат от високо кръвно

Все по-често млади хора имат оплаквания от високо кръвно налягане съобщикардиологът д-р Георги Маринов от клиниката по кардиология към УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора по повод Световния ден за борба с хипертонията. Според него..

публикувано на 17.05.24 в 11:40