Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага нов корпоративен данък върху оборота на големите компании, опериращи на единния пазар

Автор:

Нов корпоративен данък може да набере около 10 милиарда евро годишно за подпомагане финансирането на стимулиращите икономически планове на съюза, като същевременно този данък ще възлиза на по-малко от 0,2% от оборота на големите компании, които се възползват от единния пазар на ЕС, заяви в понеделник говорител на ЕК, цитиран от Ройтерс.

Според планът на ЕК, очакващ одобрение или промени от 27-те държави членки на Европейския съюз, Комисията ще заеме от финансовите пазари безпрецедентните 750 млрд. евро, за да финансира разходи, насочени към възстановяване на икономиките, опустошени от коронавирусната криза.

В рамките на този план са предложени няколко възможни налози за подпомагане на изплащането на дълга, който ще бъде емитиран от ЕК, включително идеята за нов данък за единния пазар, който да влезе в сила през или след 2024 година.

"В зависимост от дизайна, независимо дали еднократна сума или такса, пропорционална на размера на фирмата, или част от данъка върху фирмената печалба, ще могат да бъдат събрани около 10 милиарда евро годишно, без бъде наложена прекомерна тежест върху всяка една отделна фирма", заяви говорител на Комисията.

Според него "10 млрд. евро са по-малко от 0,2% от оборота, генериран от операциите на тези големи компании в рамките на ЕС", като се визират най-вече американските технологични гиганти, действащи на единния европейски пазар.

Говорителят на ЕК добави, че очакваните годишни приходи са предварителни оценки, които попадат в средата на разглежданите различни варианти за нов данък.

Ройтерс посочва, че Комисията също така предлага и други възможни източници на нови приходи за съвместния бюджет на ЕС - от данък върху пластмасите до облагане на вноса на въглероден отпечатък - за погасяване на дълга от 750 млрд. евро, който ще бъде взет от ЕК от пазарите в подкрепа на засегнатите от коронавируса икономики.

В интервю за "Файненшъл таймс", публикувано в неделя, еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че предлаганият от ЕК данък за единния пазар може да засегне 70 000 компании в Европа с глобален оборот от над 750 млрд. евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Входът на Свиленград има ново художествено оформено пространство

Свиленград посреща влизащите откъм автомагистрала „Марица” с нова визия. Кръговото кръстовище на входа на града, обособено при пресичането на ул. „Сан Стефано” и ул. ”Д-р Страшимир Дочков”, е с благоустроена зелена площ и художествено оформено..

публикувано на 11.10.24 в 13:15

229 абсолвенти изпрати тържествено Педагогически факултет към Тракийски университет - Стара Загора

Сред специалните гости на тържественото събитие бяха представители на община Стара Загора, както и директори на училища и детски градини.  Декани и заместник-декани на основни структурни звена в Тракийски университет – Стара Загора също бяха част..

публикувано на 11.10.24 в 13:11

В Болярово започнаха празничните събития по повод 50 години от обявяването му за град

  Жителите на Болярово отбелязват 50 години от обявяването му за град.  Актът става с Указ № 1942 на Държавния съвет на НРБ от 04.09.1974 г., а от 1978 г. общината е и в състав от сегашните 20 населени места в югоизточната част на област Ямбол. С площта..

публикувано на 11.10.24 в 12:19

Към момента няма нарушения на изборното законодателство по време на днешната полицейска акция в старозагорско

Специализирана полицейска операция по линия престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, както и противодействие на битовата престъпност се провежда на територията на ОДМВР-Стара Загора днес. Проверките се извършват в..

публикувано на 11.10.24 в 10:59
Зорница Славова

Българите масово не участват в програми за повишаване на квалификацията

България е на дъното в Европейския съюз по показател учене през целия живот. Едва 1.4% от хората в активна възраст 25-64 години са участвали в някаква форма на обучение и образование през 2023 г., като за ЕС този процент е 13.  В ефира на Радио..

публикувано на 11.10.24 в 09:50

Водач на каруца загина при катастрофа на пътя между две сливенски села

Мъж на 64 години е загинал тази сутрин при тежко пътно произшествие между сливенските села Малко Чочовени и Гавраилово.   Автобус на градския транспорт е ударил каруца, следствие на което управляващият каруца е загинал. Загинал е и конят. Вторият..

публикувано на 11.10.24 в 09:21
Владимир Иванов

Основните стоки поскъпват традиционно през есента

Ще наблюдаваме една естествена тенденция на повишаване на цените на олиото , световните и европейския пазар вече дават индикации за това, но пазарът ще се балансира при достигане на 10-13% поскъпване на продукта. Това каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 11.10.24 в 09:03

Специализирана полицейска акция се провежда в област Стара Загора

Специализирана полицейска операция по линия престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, както и противодействие на битовата престъпност се провежда на територията на ОДМВР-Стара Загора днес. Това съобщават от пресцентъра на полицията...

публикувано на 11.10.24 в 08:40

Предимно облачно ще бъде времето в последния работен ден от седмицата

Днес облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд , на места ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, в западната половина от северозапад, а в източната от..

публикувано на 11.10.24 в 05:02

Запален автомобил затвори важен булевард в Стара Загора

Лек автомобил горя в късния следобед в Стара Загора. Инцидентът се е случил по бул. "България" в близост до малкия "Железник".  Към момента екип на пожарната вече е изгасил автомобила. Движението е спряно, пътят по булеварда е затворен в продължение на..

публикувано на 10.10.24 в 18:51