Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между родител и дневен център

Анелия Димова е майка на дете с увреждания, което посещава Дневния център в Стара Загора. Според майката обаче, заявените услуги там, не се предоставят напълно.

Услугите ги има, но на хартия-разписваме се, че ги ползваме. Например, на майка, чието дете се нуждае от рехабилитация, са й отговорили, че не е в списъка на рехабилитатора и че може да заяви такава услуга чрез НЗОК.

Друг проблем е, че служителите на дневните центрове смятат, че майките на деца с увреждания са свободни. Да, но аз не съм асистент на детето си, в момента просто временно не работя. Точно заради това разчитам на услугата Дневен център-да се грижат за детето ми, за да си намеря работа, да имам нормален социален живот, а не да чакам да ми се обадят, че трябва да го прибера по-рано, защото трябва да му се смени памперса.

Вероятно трябва да се инвестира повече в компетентни кадри, които да имат капацитет да предоставят услугата, която се ползва“.

Според Анелия, повечето от майките на децата с увреждания се страхуват да говорят открито за проблемите. „Аз не мисля да продължавам така. С изблика на тази моя ярост се надявам нещо да се промени.“


Какво още коментира Анелия Димова чуйте в прикачения звуков файл.

72 са местата в Дневния център за деца с увреждания в Стара Загора. Услугата се ползва от потребители от 3 до 35 години, с работно време от 7.00 до 17.30 часа, поясни директорът на Центъра Гергана Тодорова.

По думите й, между социалните работници и децата, които ползват услугата, се създават приятелски отношения.

„Не работим ли в приятелски отношения с родителите, мисля че нещата откъм резултати при децата, ще се случват по-бавно. Радостното е, че много от родителите, споделят че са доволни от грижите, които полагаме“.

Тодорова обясни, че при постъпването на дете в Центъра се прави среща с родителите, на които се обясняват условията на услугата, Нормативната уредба, вътрешната организация за работа и увери, че поддържа ежедневен контакт с родителите.

„Ако по време на престой в центъра детето е получило известен дискомфорт, уведомяваме родителя за проблема и го каним да дойде в удобно за него време, за да вземе детето и ако се наложи да направи консултация с лекар“.


Коментарът на Гергана Тодорова може да чуете в прикачения звуков файл.

„Когато разберем, че един родител вижда в нас приятел и помощник-това ни дава оптимизъм да останем в тази сфера и да продължим напред“, добави Тодорова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радио Стара Загора - с първо за тази година изнесено студио. Гостуваме на 19 юни в Свиленград

Екипът на Радио Стара Загора отново е на гости в Свиленград. Изнесеното ни студио от града на коприната слушайте от 8.00 до 10.00 часа. Ще ви предложим разнообразни теми с интересни събеседници в предаването "Репортер":  - Защо Свиленград са развива..

публикувано на 18.06.24 в 15:04
д-р Искрен Станилов показва феромонов капан

Поставят феромонови капани срещу борова процесионка на Аязмото и край кв. „Три чучура-Север“

Община Стара Загора продължава многокомпонентната борба срещу разпространението на боровата процесионка на територията на парк „Митрополит Методий Кусев“ и горичката около кв. „Три чучура-Север“. От днес започва поставянето на над 300 феромонови..

публикувано на 18.06.24 в 14:54

БириМанджаро завладява Градския парк в Ямбол

Крафт бири, бутикова храна за ценители и здрав рок – това предстои на фестивала „БириМанджаро“ от 21-ви до 23-ти юни по повод Деня на Ямбол. В Градския парк ще се разположат 13 крафт пивоварни, които ще бъдат допълнени от свежи коктейли, джелато, храна..

публикувано на 18.06.24 в 13:51

Учениците от специалност "Рекламна графика" от ПГТ "Александър Паскалев" подредиха годишна изложба

Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева гостува на годишната изложба на учениците от специалност „Рекламна графика“ от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“. Творбите на талантливите ученици са експонирани в Паскалевата..

публикувано на 18.06.24 в 13:22
Община Хасково

Община Хасково започва изплащане на възнагражденията на членовете на СИК

Община Хасково ще изплаща възнагражденията на всички членове на СИК от проведените на 9 юни 2024 г. избори за Европейски парламент и за Народни представители. Изплащането ще бъде в периода от 19.06.2024 г. /сряда/ до 21.06.2024 г. /петък/...

публикувано на 18.06.24 в 12:55

Вторият фестивал "На зелено" в Бедечка идва в края на тази седмица

Алтернативният Бедечка фест се организира пред този уикенд в едноименния парк в Стара Загора. Повече от 40 щанда и детски работилници за екология, наука и изкуство ще заемат местата си от петък и плътно до неделя вечер в южната част на парк Бедечка,..

публикувано на 18.06.24 в 12:51

Старозагорски математици представят свои разработки в Куала Лумпур

Трима старозагорски ученици  представят свои разработки в  столицата на Малайзия Куала Лумпур на състезанието WMI Mini Math Creative Competition през месец юли. Това са  Иван Канев  от 11 клас на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“,  Радослав Балкански..

публикувано на 18.06.24 в 11:59

ВСС избира председател на Окръжен съд Хасково

Висшият съдебен съвет днес отново  прави опит да избере председател на Окръжен съд Хасково. Очаква се това да се случи на заседанието, което започна в 9.30 ч. За първи път в историята на съдебната ни система, процедура по избор на председател на..

публикувано на 18.06.24 в 09:54

Тракийски гроб откриха археолози при проучвания в центъра на Стара Загора

Вече трети месец продължават археологическите разкопки на ул. „Цар Иван Асен II“ №91 в Стара Загора.  Теренът, който се проучва, се намира извън крепостните стени на резервата „Августа Траяна – Верея“. Въпреки това се оказва изненада за археолозите..

публикувано на 18.06.24 в 14:35
Община Стара Загора

Предлагат увеличение с 30% на наемите на общинските жилища в Стара Загора

Увеличение с 30% на наемите на общинските жилища в Стара Загора предвиждат промени в наредбата за наемни цени на недвижимите имоти. Община Стара Загора разполага с близо 540 жилища, като от години не е правена актуализация на цените, каза ресорният..

обновено на 17.06.24 в 17:05