Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-Стара Загора с изложба „Български банкноти от миналото”

Снимка: РИМ-Стара Загора

Защо в небето над Стара Загора са хвърчали банкноти на 1 май 1928 година, а банковите служители са затискали с телата си милиони левове на този ден? Как са изглеждали българските банкноти в миналото? Как са изглеждали сградите на банките и касовите апарати в Стара Загора през първата половина на XXвек? Тези и други любопитни факти може да научите, ако посетите изложбата „Български банкноти от миналото”, която се открива на 7.12.2022 г. от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на РИМ, Стара Загора, съобщават от РИМ - Стара Загора.

Изложбата представя хронологично български банкноти емитирани от края на XIX в. до края на XX в. Акцентира сe върху банкноти характерни за съответните периоди от историческото развитие на страната – Княжество България 1878-1908 г., Царство България 1908-1946 г., Народна Република България 1946-1990 г. и Република България от 1990 г.

Представени са копия на първите български банкноти 20 и 50 лева, отпечатани в Санкт Петербург през 1885 година. Най-ранната оригинална банкнота в изложбата е 10 лв. от 1890 г., отпечатана в Лондон. Художествено издържани са ранните банкноти, „орловки”, в обращение от 1904 до 1924 г. За пръв път приживе ликът на цар Борис III eотпечатан през 1924 г. върху емисията банкноти, известна като „Ботевка”. Заради фалшифициране, те са иззети от държавата, което ги прави особено ценни. Внезапната смърт на монарха осутетява подготвяната емисия през 1943 г. и вместо неговия портрет,е поставен този на 6-годишния му наследник Симеон II. Българските банкноти са с красив дизайн и върху много от тях могат да се видят фрагменти от картини на стари майстори като „Пазар в София” на Антон Митов, „Отец Паисий” на Иван Мърквичка, „Овчар със стадо” по гравюра на Феликс Каниц, „Орач” на Ярослав Вешин и много други. През годините банкнотите са печатани в Русия, Англия, Германия, САЩ и България.

В изложбата са експонирани банкноти, снимки, документи и вещи от отделите „Нумизматика”, „Етнография” и „Нова история”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

700 ученици от страната спортуваха с Радев в Ямбол

Близо 700 ученици от цялата страна се включиха  в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития взе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика..

публикувано на 18.05.24 в 16:32

Временно не работи светофарна уредба

Светофарната уредба на кръстовището на улиците „Димчо Стаев“ и „Христо Ботев“ в Стара Загора не работи от днес по технически причини – скъсани са кабели. Отстраняването на повредата ще отнеме известно време, поради което от Община Стара Загора..

публикувано на 18.05.24 в 14:59

На Античния форум в Стара Загора бе открит фестивала на Античността и Средновековието „От Августа Траяна до Боруй“

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града това ще им..

публикувано на 18.05.24 в 14:36

Румен Радев в Ямбол: Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Неприемливо е продължаването на войната между  Русия и Украйна и е крайно опасно страстите на войната да се разпалват и в Европа. Това  заяви президентът Румен Радев в Ямбол , коментирайки покушението срещу словашкия премиер.  Държавният глава за пореден..

публикувано на 18.05.24 в 14:13

"Младежки център за развитие-Взаимопомощ” взе участие в младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“

Поредният младежки обмен, финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, в която казанлъшката организация “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”  взе участие, се проведе между 08.05. и 15.05.2024 г. в Кавос, Гърция. Проектът “Мисли извън..

публикувано на 18.05.24 в 12:17

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в..

публикувано на 18.05.24 в 11:23

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и..

публикувано на 18.05.24 в 10:35

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по..

публикувано на 18.05.24 в 10:13

Първи фолклорен фестивал събира над 200 участници в Николаево

В този час в Николаево започва Първият фолклорен фестивал „В подножието на Асара“ с участието на над 200 участници от танцови формации и изпълнители от общините Стара Загора, Гурково, Опан, Мъглиж и Сливен. Организатори са Народно читалище „Зорница“ от..

публикувано на 18.05.24 в 08:05

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56