Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евреите в Стара Загора са живели в разбирателство с българите и другите народности

Снимка: bnr.bg

"Който спаси един човешки живот,

спасява цяла вселена"

Талмуда


 Радио Стара Загора продължава  да разказва за дейността на старозагорското духовенство и на старозагорските народни представители в защита на българските евреи от унищожение в нацистките лагери, по повод 80 години от спасяването на 50 000  български евреи.

   Еврейската общност в Стара Загора през 40-те години на миналия век е била част от населението на Стара Загора и живяла в разбирателство с българите и другите народности в града – турското малцинство и циганите. Макар да  била силно консервативна и да живеела  доста затворено. Броят  на евреите в града в началото на 20-тото столетие  бил около 450 души и нараснал до 40-те години когато започват изолацията и гоненията срещу евреите в цяла Европа,  на над 1400 д. Към тях след приемането на Закона за защита на държавата с явен антисемитски характер, се присъединяват и изселените около 115 евреи то столицата. Всички трябва да бъдат депортирани през март 1943 г.  ешелоните на смъртта в Треблинка.

  „Те живеели в собствени жилища в кв. Гебран, до църквата „Св. Троица“. Занимавали се предимно с търговия, която се предавала от поколения в еврейските семейства. През 30-те години няколко еврейски фамилии държали търговията с копринени буби. Фамилията Асса имала креватна фабрика, през 1911 г. е създадена банка „Юнион“ с капитали на няколко от най-заможните семейства на евреи.“, разказва Райна Антонова, историк в Регионалния исторически музей.

 Още през 1940 г. Видинският митрополит - дядо Неофит, роден в гр. Гълъбово, старозагорско, който е начело на Светия синод на Българската православна църква защитава правата на евреите в България. Както и правата – религиозни и граждански на всички малцинства у нас. Старозагорският владика  - митрополит Климент категорично заявява, че „всички сме чеда на Бог, и че евреите трябва да бъдат закриляни“.  Дядо Климент подчертава, че народ, който знае какво е жестокост и неправда, приел стотици братя бежанци през войните от 1912 до 1918 г., няма как да приеме такова отношение към народ, прокуден от родните му домове. Тази позиция е от 1940 г. и е отстоявана и през драматичната 1943 г. , чак до края на Втората световна война. Тя отразява и мнението и настроенията на всички старозагорски свещеници и на болшинството старозагорци.

  С изключения на някои вандалски прояви на посегателства над еврейски  магазини от младежи, членове на фашизоидната организация „Бранник“, в Стара Загора не е имало верска нетърпимост и  насилие над еврейската общност.

   „Високо образовани, много от евреите са лекари, учители, адвокати и са част от елита на старозагорското общество. Няма Общински съвет, в който те да нямат свои представители. В миналия век те имат своя  еврейска община, която подпомага бедстващи свои сънародници, както и еврейско начално училище. В него се изучавали иврит  и български език, еврейска и българска история и децата, посещаващи училището били добре образовани и продължавали обучението си успешно в другите училища в  града и страната.“, продължава разказа си Райна Антонова.

 Евреите в Стара Загора не са имали своя синагога, но първият етаж на Еврейското училище е бил използван за техните религиозни ритуали. За толерантността на старозагорци говорят в спомените си евреите, които, принудени да напуснат града, разказват, че когато след 9-ти септември 1944 г. се връщат в града – намират и получават продадените си на безценица имоти имущество или под надзора на българските си съседи, обратно без посегателства върху тях.

  „Сградата на някогашното еврейско училище стои и до днес, с малки преустройства. Когато почти всички еврейски семейства заминават за новосъздадената държава Израел през май 1948 г. , тя е предоставена на Градската библиотека за няколко десетилетия. Днес в нея се помещават зала за фитнес и пицария“, завършва разказа на историка Райна Антонова.

 В днешно време в Стара Загора живея около 60-ина наши сънародници с еврейски произход или с еврейска кръв във вените си, според Красимира Готева, председател на Еврейското дружество "Шалом4 в Стара Загора. 

 В звуковия файл чуйте интервюто за присъствието на еврейската общност в Стара Загора  с Райна Антонова, уредник "Нова история" в РИМ Стара Загора.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Пейчева- ръководител на BASE Стара Загора

Започна записването за BASE Стара Загора

Историята на програмата BASE Стара Загора започва през 60-те години на миналия век в Америка. Тогава се дава шанс на жените домакини да се върнат на пазара на труда със свой бизнес. Години по-късно, когато всеки може да има свой бизнес в България, BASE е..

публикувано на 24.09.24 в 14:37

Българите предпочитат демократичния свят, сочи проучване на "Галъп"

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към Европейския съюз и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации като Германия (50%) , Франция (39%),..

публикувано на 20.09.24 в 14:06

Любомир Любенов: Учителството е защитена професия

В предаването „Репортер“ гостува Любомир Любенов - известен учител по математика, бивш директор на РУО към Министерството на образованието в Стара Загора, създател на турнира „Математика без граници“. „Дължим на децата внимание и взаимовръзка...

публикувано на 18.09.24 в 13:28

На старта на учебната година: Съветите на златния учител на България Теодосий Теодосиев

Според преподавателя по физика и един от най-обичаните български учители Теодосий Теодосиев първият учебен ден е една от датите, които българите обичат и отбелязват, а и време, в което всеки може да си спомни своите ученически години.  Неговите учениците..

публикувано на 16.09.24 в 14:57

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата и на шесто при възрастните. Това съобщи проф. Теодора Ханджиева – Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания..

публикувано на 09.09.24 в 14:35

Борислав Григоров : "Лазаровите таксони"

"Терминът „Лазаров ефект” е въведен през 1983 година и според него един таксон, който е приеман известно време за изчезнал, изведнъж отново „възкръсва“. Реално изчезналите видове са липсвали само в представите на учените, но всъщност те никога не са..

публикувано на 05.09.24 в 13:31

Общопрактикуващите лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на своите пациенти

„Мобилното приложение еЗдраве, което заработи без електронен подпис от началото на месеца е от голяма полза за всеки здравноосигурен български гражданин. Чрез него всеки би могъл да има достъп до своето здравно досие и да прави контрол  на..

публикувано на 03.09.24 в 15:25

Д-р Иван Добринов: Напитка за смъркане звучи безсмислено, ритуалът имитира употреба на други вещества

Сериозни рискове за здравето крие смъркането на субстанции през носа. Обявяване на енергийната напитка за смъркане звучи несъвместимо. Напитката се приема през устата. Самият ритуал с приема имитира употреба на други опасни сериозни наркотици, а..

публикувано на 30.08.24 в 11:04
Минчо Николов

Инфлуенсърите лесно повлияват на подрастващите

Лесно инфлуенсърите и хората с обществено положение повлияват на подрастващите. Лошо е обаче, когато го правят с негативен ефект. В случая с енергийната напитка на прах проблемите са два – че точно този човек я рекламира и че тя е легална. Това..

публикувано на 29.08.24 в 16:13

Калоян Цветков: При голяма конкуренция се представихме силно в Дъблин

В периода 19 - 24 август столицата на Ирландия, град Дъблин бе домакин на Международна олимпиада по география. Българският отбор, съставен от 4 участника се представи силно и завоюва един сребърен и два бронзови медала. Ръководител на отбора бе главен..

публикувано на 29.08.24 в 12:42