Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Има възможност за договаряне с третия мандат

Тихомир Безлов
Снимка: Стопкадър, bTV

Сблъсъкът в прокуратурата и дали главния прокурор ще бъде отстранен е политически, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията:

Ние винаги сме имали проблем със свръх властта на главния прокурор. Това е доминиращата тема и тя промени желанието на „Продължаваме промяната“ да влязат в коалиция с ГЕРБ.

Фигурата на главния прокурор в България е уникална – с големи функции върху цялото обвинение, обясни още Тихомир Безлов:

И по тази причина политическите формации винаги са се опитвали да се договорят за фигурата на главния прокурор. През годините в три от четирите случая главните прокурори са се обръщали срещу тях.

За първи път през 2020 г. политическата система се раздроби до степен в която избирателите изпращат в Парламента 6 – 7 партии, каза още Тихомир Безлов:

Политическата ни система напомня на Белгия и Холандия, но там има култура на комуникацията и приемането на сложни коалиции. Това което се случи в тези безпрецедентни 2 години е, че може би има желание да се търсят компромиси.

Цялото интервю на Нели Ангелова с Тихомир Безлов можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Анна Турлакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39
Стара Загора - Регионална библиотека

Регионална библиотека "Захарий Княжески" получи дарение от Зографския манастир

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора получи 35 книги като дарение от Зографския манастир. Това каза за радио Стара Загора дългогодишния зографски поклонник, който организира групи в помощ на Зографския манастир Димо Узунов.  Сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:33

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в  Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува на 2 юни от 10:00 – 13:00 часа на паркингите на..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Детският хор на БНР ще звучи за Празника на розата в Етнографски музей "Дамасцена"

На 1 юни 2024 г. от 20.00 ч.  Детският хор на БНР ще изнесе  концерт на  сцената на Амфитеатър „Дамасцена“, част от едноименния етнографски комплекс и Тракийския културен център в с. Скобелево, община Павел баня.  В концерта ще бъдат представени..

публикувано на 23.05.24 в 17:05

Поредният випуск ветеринарни лекари на Тракийския университет получи дипломите си днес

Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора изпрати 116 абсолвенти в специалността магистър по ветеринарна медицина. На церемонията по връчването на дипломите присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р..

публикувано на 17.05.24 в 14:26

Старозагорци провериха грамотността си по български език

Десетки старозагорци свериха своите познания по българска граматика и правопис в рамките на националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователен портал Академика БГ. Кампанията има за цел да поощри доброто владеене на българския книжовен език...

публикувано на 16.05.24 в 15:48

Медицинските сестри в България са под 30 000

Продължава недостигът на медицинските сестри в България. Техният брой е под 30 000. Това съобщи за РСЗ в Световния ден на сестринството  Мая Илиева, председател на Синдиката  на българските медицински сестри.   По думите й: „ Единственото, което се..

публикувано на 12.05.24 в 10:45

Клисура чества 148 години от Априлската епопея

В Клисура започват проявите, посветени на 148 години от избухването на Априлското въстание. Кулминацията на честванията ще бъде на   30 април със заупокойна литургия в храма "Св. Никола" и литийно шествие до пл. "20-ти април", където ще започне..

публикувано на 21.04.24 в 10:55

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е..

публикувано на 17.04.24 в 11:12