Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Казанлък подменят уличното осветление с енергийно-ефективно

Близо 700 мегаватчаса електроенергия се очаква да пести годишно община Казанлък след подмяна на уличното осветление с енергийно-ефективно. Това ще стане по проект, финансиран безвъзмездно по Плана за възстановяване и устойчивост. През следващите три месеца ще бъдат подменени близо 4 хил. улични лампи и парково осветление в градовете Казанлък, Крън и Шипка, както и в село Розово, обясни кметът на общината Галина Стоянова.

Ще бъдат поставени общо 3946 броя светодиодни осветители, 555 паркови осветители, както и 5 автономни фотоволтаични светодиодни осветители, предвидени за парк “Тюлбе”.

Проектът е с наименование “Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на община Казанлък” на стойност почти милион и 250 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост по процедура “Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление”.

Втората част на проекта включва системата за управление и мониторинг на електрическата система. “Тя ще надгради старата такава, която е личен проект на Стефан Бобев, изпълнен заедно с администрацията. Товарните вериги ще бъдат управлявани по по-интелигентен начин, гарантиращ работата на системата само през тъмната част на денонощието, както и възможности за корекции”, каза Стоянова.


По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти: