Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дискриминираме, защото е модерно

"Дискриминацията при децата се формира първоначално от семейната среда. Дискримининативен е дори методът на оценяване в училище."- разказва доц. д-р Дончо Донев- психолог. Най-ранните признаци на разделение се появяват при израстването на индивида и формирането му на собствена идентичност. За да отговорим на въпроса: "Кой съм аз?" е необходимо да отговорим на въпроса: "Кой аз не съм?"- обяснява доц. Донев. В периода 5-10 клас почти всеки ученик се самоопределя и използва точно тези свои критерии. Често те не са постоянна величина, но съществуват като такава. Според него децата най-често дискриминират околните по отношение на етническия произход. Най-големият проблем, свързан с темата, е публичното говорене за нея, затова го определя като "модерно". Решение на проблема може да дойде само от самите нас- да следим поведението и мислите си.

БНР подкасти:

Още от категорията

Гергана Андреева: ЕС се съобрази с изложените от нас аргументи за българското розово масло

За българското розово масло ще бъде направено изключение и то няма да попада в обхвата на европейския Регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали. Това е важна крачка към окончателния успех за българското розово масло, след..

публикувано на 08.12.23 в 09:00

Тракийски университет награди над 200 възпитаници

Над 200 възпитаници на Тракийския университет бяха отличени с грамоти на официална церемония по Награждаване на изявени студенти. Те бяха номинирани в следните категории: пълни отличници; отличен успех; научноизследователска дейност; активност по..

публикувано на 08.12.23 в 07:45

Хубен Скерлев: Мезек е разположен точно по средата между София и Истанбул

"Крепостта "Калето" датира от времето на Византия или 11-12 век. Интересното е, че е запазена много добре, защото попада в граничната зона с Гърция и дълги години е била на практика недостъпна за хората от страната и чужбина. Мястото е същото, каквото е..

публикувано на 05.12.23 в 11:44

Благотворителна акция "Дядо Коледа" сбъдва 183 коледни приказки в Казанлък

За 11 поредна година казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата“ организира благотворителната акция „Дядо Коледа“. Инициативата подкрепя деца със специални потребности, деца в риск, деца от социално слаби семейства , сираци, или настанени в приемни..

публикувано на 05.12.23 в 14:30
Обновеният зоопарк в Стара Загора

Промяна в наредбата за зоологическите градини до два месеца

Промяна в наредбата за зоологическите градини на национално ниво ще бъде предложена до два месеца. Вътрешните правила в старозагорския зоопарк също ще бъдат променени и наказанията за недобросъвестните посетите ще бъдат увеличени. В момента те са глоба на..

публикувано на 04.12.23 в 15:05
Емил Христов

Емил Христов: Младите в партията трябва да направят структурната реформа на ГЕРБ в Стара Загора

Около 2 хил. са членовете на общинската структура на  ГЕРБ в Стара Загора, а през последните години в редиците на партията влизат все по-млади и хора в активна възраст, това отчете общинският лидер на ГЕРБ Емил Христов, ден след като ГЕРБ отбеляза..

публикувано на 04.12.23 в 12:23

Борислав Григоров: "Патлейна" е домът на дивия рожков в България."

"Патлейна" представлява поддържан резерват, който се намира в непосредствена близост до град Велики Преслав в североизточната част на България. Тази защитена територия е обособена в рамките на малка надморската височина, достигаща..

публикувано на 30.11.23 в 11:33

Увеличават се случаите на домашно насилие при съжителството на семейни начала

Визитка:  Таня Димитрова е Районен прокурор на РП - Стара Загора от 2021-ва година .  Започва своята кариера в прокуратурата през октомври 2000 -та година. Тогава е назначена на длъжност „младши прокурор“ в Районна прокуратура - Казанлък...

публикувано на 30.11.23 в 11:15

Сериозен спад при сделките с имоти в Стара Загора

Агенцията по вписванията отчита спад в сделките с недвижими имоти в Стара Загора. За третото тримесечие на тази година те са едва 928, като намаляват с около 16% спрямо същия период на миналата година. Така се връщаме до нивата от 2005-та и 2009-та..

обновено на 27.11.23 в 18:46

Дамян Чолпанов, планински спасител: Не надценявайте себе си и всичко ще е наред в планината

Неприветливото, а и опасно дори време прогнозират за почивните дни метереолозите.   "Това обаче не е  причина да си останете вкъщи и да се лишите от изглед в планината", казва Дамян Чолпанов, планински водач и спасител в Планинската спасителна служба...

публикувано на 24.11.23 в 15:05