Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Силанизират безплатно детските зъби до ноемвриКампанията за безплатно поставяне на силанти на децата започна с информационни срещи в училища и детски градини в област Стара Загора. По време на посещенията си зъболекарите разясняват на децата правилните методи за хигиена на зъбите. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Василена Панайотова, регионален координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при пациентите до 18 години.

В акцията за поставяне на безплатни силанти на постоянните зъби на деца между 5- и 8-годишна възраст участват 18 зъболекари в област Стара Загора. Кампанията се провежда всяка есен. Подробна информация родителите могат да открият на https://oralnaprofilaktika.bg/.

През 2022 година са прегледани близо 300 деца от областта, на които са поставени общо над 1000 силанти, допълни д-р Панайотова.

Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Чрез тях се постига гладка повърхност, при която се избягва задържането на храна. По този начин се предотвратява развитието на кариес, тъй като силантите образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Василена Панайотова.


Още от категорията

Два нови мобилни рентгена за УМБАЛ „Киркович“

До дни в УМБАЛ „Проф. Киркович“ ще бъдат доставени два мобилни рентгенови апарата. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той допълни, че от тази седмица лечебното..

публикувано на 09.12.23 в 12:05

Тестват безплатно за контактен дерматит в Стара Загора

Националната кампания „Диагностика и профилактика на кожните и алергични заболявания“ се провежда от днес до 8 декември. За това съобщи координаторът доц. д-р Жана Казанджиева. В рамките на кампанията се извършват безплатни тествания за контактен..

публикувано на 04.12.23 в 13:54

40 години Микробиология в Стара Загора

Медицинския факултет към Тракийския университет организира кръгла маса по проблемите с антибиотичното лечение. Заедно с това факултетът отбелязва и 40 години от създаването на катедра Микробиология. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара..

публикувано на 02.12.23 в 12:36

Увеличават се пациентите с грипни и вирусни инфекции

През този период от годината се наблюдава увеличение на вирусните инфекции, което е характерно за зимния сезон. Студеният климат и повишената влажност на въздуха са най-честата причина за покачване на заболеваемостта. Това каза за Радио..

публикувано на 27.11.23 в 16:34

Безплатни урологични прегледи се проведоха в Стара Загора

Безплатни урологични прегледи се проведоха вчера в Стара Загора. Ехографските изследвания на простатната жлеза се извършиха от д-р Йордан Трифонов, специалист уролог в МБАЛ "Берое".  Консултациите са част от кампанията на Младежката секция към..

публикувано на 25.11.23 в 12:35

Здравният туризъм в България е скрита златна мина

България има всички предпоставки и голям потенциал да се позиционира като дестинация за здравен туризъм. Начинът да се случи това е  ефективно сътрудничество между правителството, местната власт, организациите за управление на туристически райони (ОУТР)..

публикувано на 21.11.23 в 14:46

Ракът на простатата – най-разпространен сред българите

Ракът на простатата вече е на първо място по разпространение сред онкологичните заболявания при мъжете в България. До момента най-много у нас бяха случаите на рак на белия дроб, но тенденцията се променя. Това съобщи в здравното предаване на..

публикувано на 18.11.23 в 12:05

Как да живеем с диагнозата диабет?

Диагностицираните с различните типове диабет трябва да се научат как да преодоляват стреса, каза за предаването 60 минути повече психологът Яна Христова. Диабетът има пряка връзка с начина, по който се справяме с емоциите си...

публикувано на 14.11.23 в 15:40

Безплатни профилактични прегледи за старозагорци

Младежката секция към Регионална лекарска колегия в Стара Загора организира безплатни профилактични прегледи. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ председателят на младежката секция д-р Атанас Славов...

публикувано на 11.11.23 в 12:37

290 страдат от Периневрални кисти на Тарлов в България

290 души страдат от рядкото заболяване Периневрални кисти на Тарлов в България. Кистите много често са част от друга болест или са придружени от друго заболяване. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 04.11.23 в 13:02