Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да живеем с диагнозата диабет?

| Интервю
Снимка: clinica.bg

Диагностицираните с различните типове диабет трябва да се научат как да преодоляват стреса, каза за предаването 60 минути повече психологът Яна Христова. Диабетът има пряка връзка с начина, по който се справяме с емоциите си. Неопределеността и несигурността, която се генерира в световен мащаб, се очертава ясно, че ние не можем да избягаме от стреса, а трябва да се научим да го контролираме.

„Трябва да сме много активни по отношение на ежедневното разтоварване от стреса, да не чакаме да се натрупа и да стане прекалено трудно.“

Хубаво е да опознаем ежедневните си състояния, да анализираме живота си. Това е изключително важна превенция на всякакви последващи състояния, психични страдания или физиологични проблеми.

Диабетът е диагноза, която съпътства хората до края на живота им. Тази информация в началото е много стресираща. Първо пациентите трябва да преминат през всички етапи на загубата, за да стигне до последния етап на приемането. Когато приемем тази диагноза можем да считаме, че вече активно може да участваме в лечението.

„Всяка една болест ни дава възможност да излезем на едно ново ниво на функциониране“ каза в Световния ден за борба с диабета Яна Христова, психолог.

Цялото интервю с психолога Яна Христова, чуйте в прикачения файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

Деменцията води до разпад на личността

Деменцията е състояние, в което човек губи паметта, мисловната си способност и възможностите да се справя с ежедневните си дейности. Терминът „деменция“ обхваща няколко медицински състояния, сред които и болестта на Алцхаймер. Нарушенията,..

публикувано на 17.02.24 в 12:05
д-р. Таня Перчемлиева

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Стара Загора

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Стара Загора от началото за тази година, но през изминалата 2023 г. има един регистриран случай на 3- месечно бебе. Бебето, дошло от Англия, не е имало  пълен прием  на необходимата имунизация. Това  за..

публикувано на 16.02.24 в 14:44

Стара Загора отбелязва Деня на влюбените

Регионалната здравна инспекция, Българската асоциация по семейно планиране и Асоциацията на студентите по медицина организират поредица от събития, посветени на Деня на влюбените – 14 февруари. Кампаниите за безплатно тестване за ХИВ и СПИН ще..

публикувано на 10.02.24 в 12:55

Лечение на изтрити зъби

Изтриването на зъбите е форма на износване на зъбните тъкани, причинена от контакта и триенето „зъб в зъб“. Това триене на зъбите един в друг по време на дъвкателната функция с времето води до износване на дъвкателната им повърхност. То е..

публикувано на 03.02.24 в 12:43

Стара Загора - все още далеч от грипна епидемия

Актуалните данни за област Стара Загора сочат, че болните са 170 на 10 хиляди души от населението и здравните власти нямат основание на този етап да обявяват грипна епидемия. В момента сме далеч от праговата стойност от 311/10 хиляди души за..

публикувано на 27.01.24 в 12:46

Ръст с 10 % на ражданията в УМБАЛ „Киркович“

1320 бебета са се родили в УМБАЛ „Проф. Киркович“ в Стара Загора през 2023 година. От тях момчетата са 675, а момичетата – 630. Те са с 10 процента повече в сравнения с 2022 година. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 20.01.24 в 12:40

Студова алергия - в капана на ниските температури, или все по-често срещана уртикария

Студовата алергия е все по-често срещан проблем през студените зимни дни. Този вид алергия не е просто непоносимост към ниските температури, а неразположение, което може да се отключи при метеорологични условия като силен студен вятър и влага, при..

публикувано на 14.01.24 в 14:30

Нова модерна зала ще има Медицинския факултет

Строителството на новата мултифункционална учебна зала-аула към Медицинския факултет на Тракийския университет напредва и до края на лятото се очаква да бъде готова. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 13.01.24 в 12:42

България - на последно място по трансплантации в Европа

През 2023 година бяха реализирани голям брой трансплантации в България, но въпреки това оставаме на последно място по този показател в Европейския съюз. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 06.01.24 в 12:25

Специалисти ще помагат на пациенти с дигитални зависимости

Технологиите се развиват толкова бързо, че променят драстично живота ни. Ставаме все по-зависими от тях, а някои хора дори се пренасят във виртуалната реалност и започват да губят връзка с настоящето. Все по-често се говори за дигитална зависимост и..

публикувано на 05.01.24 в 15:22