Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори и енергетици непреклонни в исканията си към властта

2
Станимир Георгиев (вляво) и Йордан Стоянов от сдружение "Миньори и енергетици заедно"

Около 30 автомобила потеглиха тази сутрин от Раднево на протестно автошествие в две области - Стара Загора и Хасково. Организатор на поредната четвърта акция е наскоро учреденото сдружение "Миньори и енергетици заедно", което обединява работещи в "Марица-изток". Пред Радио Стара Загора председателят на сдружението Станимир Георгиев определи ситуацията в минно-енергийния комплекс като "подигравка" от страна на властимащите. Той се обяви срещу готвеното картографиране на уменията и нагласите за развитие на заетите лица в топлоцентралите и рудниците, което според него е "пълна лудост".

Георгиев не допуска да има оптимизация на персонала във въгледобивното дружество, въпреки че рудник "Трояново 3" е затворен след като ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток" 3 преустанови дейност. Няма яснота и как ще продължи работата в мините след 8 април, когато изтича срокът за ползването на натрупаните стари отпуски. От думите му се разбра, че се водят преговори между ръководството и синдикатите за нов КТД в мините.

Хората са категорични, че няма да отстъпят от поставени три искания към властта. Те настояват държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне. Застават зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Те се обявиха против планираната от 1 юли частична либерализация на електроенергийния пазар заради риска от поскъпване на тока за домакинствата.

От своя страна д-р Румяна Грозева, която е екперт по регионално развитие и университетски преподавател, потвърди казаното преди дни от министъра на енергетика в оставка Румен Радев, че е непостижимо едно от исканията на протестиращите, а имeнно - да спре плащането на въглеродните квоти. Търговията с емисии не е само европейска, а световна практика и се обърна към протестиращите с думите, "когато поставяш неизпълними искания, те олекват и никой не те приема на сериозно".
Тя подчерта, че е възможно да се реализира пилотен проект по улавянето на въглеродните емисии, а инициативата трябва да дойде от мениджмънта на "Мини Марица-изток". 
Накрая адмирира поставянето на дневен ред на темата за концесионния договор на въгледобивното дружество. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Моторист загина при катастрофа край Копринка

Моторист е загинал на Подбалканския път между Казанлък и Дунавци в близост до разклона за село Копринка, потвърдиха от полицията. Фаталният инцидент е станал около 10,30 часа, източно от разклона за с. Копринка.  Причините за пътното произшествие все още..

публикувано на 29.06.24 в 12:10

Празникът на житото поведе преславенци по пътя на хляба

Много жители и гости на с. Преславен извървяха пътя на житото от нивата до софрата. С жътварски песни, молитва и водосвет бе възпроизведен ритуала на зажънването, жътварите и стопанина Йордан Танев изиграха и първото жътварско хоро на ожънатата нива...

публикувано на 29.06.24 в 11:42

Площадът в стралджанското село Воденичане ще носи името на поетесата Станка Пенчева

Централният площад в ямболското село Воденичане ще носи името на голямата поетеса Станка Пенчева, решиха на последното си заседание съветниците в община Стралджа.  Станка Пенчева е житейски и духовно свързана със Стралджа и родното село на нейния баща –..

публикувано на 29.06.24 в 11:38
кула петровден

Петровден е

Отбелязваме Петровден. Това  е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки,..

публикувано на 29.06.24 в 07:59

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месеца. Днес ще бъде слънчево. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще се развива купеста облачност , но ще остане почти без..

публикувано на 29.06.24 в 07:37
СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17

За трета поредна година „Doctor Rock Fest“ в Стара Загора

Третото издание на  „Dr. Rock Fest 2024" започва тази вечер на „Античен форум“ – Стара Загора. Организатори са  групата “Led 7”. За трета година фестивалът ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари, каза в ефира на Радио Стара..

публикувано на 28.06.24 в 15:49