Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

6
Огнян Драганов
Снимка: Държавна опера Стара Загора

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми", една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е изключително разпознаваема, уникална по своята същност, шлагерна. Звучи лесна за възприемане. Пучини е създал една огнена драма, произведение, което би развълнувало всеки зрител", категоричен е режисьорът Огнян Драганов. За сценичното внушение на атмосферата и живота на младите интелектуалци-бунтари заслугата е на румънския сценограф и художник Каталин Йонеску-Арборе и художничката на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. В премиерния състав, през 2017 година бяха блестящите Беса Лугичи, в ролята на Мими, и украинският тенор Михайло Малафи, като Родолфо. Тази вечер те отново ще си партнират на сцената в компанията на Валери Турманов /в ролята на Марсел/, Симона Кодева /Мюзета/, Ивайло Джуров /Колин/, Иван Кабамитов /Шонар/, Александър Марулев /като Беноа и Алсиндор/.  Спектакъла ще дирижира хърватският диригент Иво Липанович, диригент в операта на Загреб.


Последната опера на Джакомо Пучини „Турандот” ще зарадва почитателите на великия Маестро на 20 юни от 19.00 часа. Знаменитата постановка – опера с кукли, белязала българската музикално-сценична традиция с новаторски решения, беше създадена през 2018 година, в сътрудничество с Държавния куклен театър-Стара Загора. Първата извънстолична опера обогати афиша си с атрактивен спектакъл, който разказва познатата приказка за жестоката китайска принцеса с участието на кукли. Впечатляващият спектакъл се превърна в едно от най-очакваните събития в оперния календар на България. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на декора и костюмите – Каталин Йонеску-Арборе в екип с художниците – куклени сценографи Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.

На 20 юни в ролята на Турандот зрителите ще видят сръбското сопрано Драгана Радакович, в ролята на Калаф гостува италианският тенор Дарио ди Виетри, басът Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Тимур, а в ролята на Лиу ще дебютира Гергана Георгиева. В ролята на Алтум – Милко Михайлов, Пинг, Панг и Понг ще бъдат съответно Теодор Петков, Георги Динев и Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов – Мандарин. Участват оркестър, хор и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавния куклен театър-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Спектакъла ще дирижира Григор Паликаров.

„Тоска” ще сложи началото на оперното лято на открито на Старозагорската опера на 27 юни, от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна”. Вълнуващата история на Флория Тоска и нейния любим – художника Марио Каварадоси ще се възроди под диригентската палка на румънския диригент Кристиан Санду. На открито режисьорът Огнян Драганов превръща интимната човешка драма в монументален спектакъл, който впечатлява със своята визия в синхрон с разтърсващата музикална драматургия. В ролята на Тоска зрителите ще видят сопраното Русалина Мочукова, която не крие своето въодушевление да интерпретира великолепния образ на истинска оперна дива, каквато е нейната героиня. Италианският тенор Емануеле Д‘Агуанно ще бъде Каварадоси, а в ролята на Скарпия – гостува световно признатият български баритон Кирил Манолов. Участват още Александър Марулев /Анджелоти/, Ивайло Йовчев /Сполета/, Иван Кабамитов /Клисар/, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Хормайстор Младен Станев, сценична адаптация Тодор Демеров, костюми Денис Иванов.

На 5 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” ще блесне завладяващата със своята трогателна история и изумителна музика опера на Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай”. Сценичната адаптация е на Огнян Драганов, декорите и костюмите са дело на незабравимите художници Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова, пантомима – Филип Миланов. В ролята на Чо-Чо-сан за първи път пред старозагорската публика ще се представи сопраното Тамара Калинкина, която има шанса да дебютира с голям успех в тази роля на сцената на оперния театър Ваймуне, Тарту, Естония през февруари 2023 година. Тамара обожава тази роля и очаква с нетърпение своето следващо превъплъщение. В ролята на Пинкертон ще й партнира нейният сънародник и вече солист на Старозагорската опера Михайло Малафи, който има своите успехи в тази роля на различни престижни европейски сцени. Към тях се присъединява и младият талант на България баритонът Йосиф Славов, който ще бъде в ролята на Шарплес. Басът Александър Марулев ще бъде Бонзо, Ивайло Йовчев – Горо, Тереза Бракалова-Сузуки. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера  Ивайло Кринчев. 

Още един звезден спектакъл на операта „Тоска” очаква своята публика и през месец август – на 23 август, от 21.00 часа отново на сцената на Античния форум „Августа Траяна” ще бъде представено любимото оперно заглавие от съкровищницата на великия Пучини. В ролята на оперната примадона Флория Тоска този път ще се представи Таня Иванова, а в ролята на Марио Каварадоси за първи път в Стара Загора ще се изяви големият аржентински тенор, композитор и диригент Хосе Кура. В ролята на барон Скарпия – Кирил Манолов. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Участват оркестър, хор, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур.

Финалът на „100 години след Пучини” е през месец ноември, когато на 21 и 22 ноември с премиерните спектакли на пучиниевите опери „Le Villi” /Самодивите/  и „Джани Скики” ще бъде открито 54-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство на сцената на Старозагорската опера. Новите постановки ще бъдат осъществени от международен творчески екип: диригентът Владимир Кираджиев, полският световно признат режисьор Михал Знаниецки, сценографията е на италианския художник Луиджи Сколио, костюмите са на Ана Рамос Агуайо от Испания, хореографията е на Силвия Томова, хормайстор Младен Станев. Участват солисти, оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора.

В Старозагорската опера подготвят среща с музиката на Рей Чарлс. Любопитен факт е, че нотните материали за симфоничния оркестър и концерта посветен на американския певец, композитор и пианист, получил признанието "баща на соул музиката" са получени лично от световно известният саксофонист Крейг Бейли.

В момента трупата на операта работи и върху мюзикъла "Ромео и Жулиета". За хитовото заглавие завладяло Европа и САЩ е ангажиран Марио Пиаца. Хореографът дълги години е танцувал на Бродуей. Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, а в ролята на Жулиета старозагорската публика ще види Димитрина Германова и Михаела Филева. Марин Русинов ще играе Ромео. Датите на представленията са 19, 20, 21 и 22. Сцената е на Античния форум "Августа Траяна", под звездното юлско небе.  

Какво още е подготвила за любителите на музиката Държавна опера Стара Загора, в своя летен афиш, чуйте от прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20

Втори международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен"

Вторият международен конкурс за млади оперни певци – тенори „Гласът на Камен“ организират от Държавна опера-Стара Загора, Фондация „Камен Чанев“ със съдействието на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”. Конкурсът ще се проведе от 20 август..

публикувано на 06.06.24 в 12:05
prevod

"Преводачът превежда и послания. Ако посланията на политиците са автентични и искрени, само тогава няма да сме изгубени в превода"

На 5 юни, 1974 г. е основан Съюза на преводачите в България. Днес творческата организация празнува 50 годишен юбилей, и въпреки трудностите през годините, основна мисия на ръководството е да осигурява обществена защита на професионалните интереси на..

публикувано на 05.06.24 в 17:10

Калин Сърменов представя в Стара Загора авторски картини от "Светлата страна на нещата"

16 картини от първата си самостоятелна изложба „Светлата страна на нещата“ представя актьорът Калин Сърменов в Стара Загора. Експозицията е част от съпътстващата програма на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024...

публикувано на 04.06.24 в 12:54

"Зайди, зайди" в рок интерпретация с 12-струнен "GUILD" направи Димитър Вълчев (видео)

Нов – рок прочит на народната песен „Зайди, зайди“ излезе в музикалния ефир. Песента се изпълнява от Димитър Вълчев, композитор на популярните песни „Ти защо си тук“ на Миро и Койна Русева и „Липсваш ми“ на Любо Киров.  В новия вариант на "Зайди,..

публикувано на 02.06.24 в 14:45