Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рицарят на думите Петър Величков преследва истината

Петър Величков
Снимка: Георги Нейков, БНР

Д-р Петър Величков е журналист, поет, писател, литературен историк, текстолог, колекционер и любител на българската фолклорна музика. Обича да пътува в други светове, не към места, а към неизвестни моменти в литературата ни. Роден е в село Поповица. Израснал е в Пловдив. С град Шумен са свързани спомените от казармата. От години е заседнал в София, където работи във вестниците "АБВ", "Подкрепа", "Експрес", "Монитор" и "24 часа".

Четири десетилетия продължава работа по възраждането на Яна Язова в литературата ни. Безценен е трудът му в разчитането на черновите на неиздадените й приживе творби "Александър Македонски", "Левски", "Бенковски", "Шипка" и "Соления залив". Негова е заслугата за излизането на "Събраните стихотворения" на Язова и на томчето й с произведения за деца "Таралеж се жени". Заради съставителската си дейност Петър Величков е удостоен с наградата "Христо Г. Данов".  

С детективска страст Петър Величков изследва снимки, писма, документи, върви по забравените следите на времето и търси за разговор наследниците на творци с драматични съдби, забравени нарочно във времето на преход.

Авторските му книги "Стара слава" - "Страсти и скандали в царска България" /2000, 2004/, "Софийските потайности" /2004/, "Яна Язова - проклятието на дарбата" /2007/, на изследванията "Българинът - голата истина" /2005/, "Великденски и пролетни картички от Третото българско царство" /2008/, "Прототипи и герои - тайни, загадки и съдби" /2013/ и "Какво хапнаха и пийнаха великите българи" /2013/ са признати бестселъри, превърнали се в библиографска рядкост. С "Лора, Яворов и аз" д-р Петър Величков постави началото на колекцията "Наследство" на издателство "Библиотека България". До днес спомените на Дора Конова, съпругата на Михаил Кремен, има три издания и се нарежда сред най-търсените четива в класацията на "Хеликон". С "Непознатият поет Трифон Кунев" литературният детектив надниква в изчезналия свят на още един забравен поет в литературата ни.

През настоящата седмица д-р Петър Величков отпразнува 70-ет годишнината си и това е един от поводите за разговор със сладкодумния разказвач на истории облечени в мистериозност и тъга.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Програма на ДТ "Гео Милев" Стара Загора за октомври

ДТ „ГЕО МИЛЕВ”СТАРА ЗАГОРА ПРОГРАМА ОКТОМВРИ ’ 20 24 3 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир режисьор Елена Панайотова 10 ОКТОМВРИ, 19.0 0 , Културен център  - ПРЕМИЕРА! „Масло от..

публикувано на 16.09.24 в 14:41

Изложбена зала „Лубор Байер“ представя изложба на Сашо Сандев

Живописни картини на Сашо Сандев ще бъдат изложени в зала „Лубор Байер“ от 18.00 часа днес, 16 септември. Старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се насладят на експозицията до 28 септември, съобщават от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 16.09.24 в 14:16

DOWNTOWN готвят концерт на Димитровден, представят новия си албум „Рок свят“

Нови три песни от втория си албум „Рок свят“ представи в ефира на Радио Стара Загора Димо Димитров – вокалист, ритъм и соло китара на старозагорската рок група DOWNTOWN.Пред слушателите той разкри, че цялата тава съдържа общо 8 парчета и всички тях,..

публикувано на 15.09.24 в 18:00

Старите къщи на Стара Загора оживяват във виртуална карта

Късно лято, ранна есен - чудесно време за разходки из Стара Загора. Обичайно те включват най-значими археологически, исторически и културни обекти, паркове и емблематични точки от урбанистичния пейзаж. Но колко от жителите и гостите на града проявават..

публикувано на 13.09.24 в 16:08

"Момичето със сините коси" гостува в Стара Загора

Тя е от Стара Загора, но живее и твори в Прага. Обича слънцето и котките, а женските образи присъстват осезаемо в художествените й експресии. Разговорът с нея преминава като летен бриз, небрежно отместващ кичура от лицето на „Момичето със сините..

публикувано на 13.09.24 в 15:03
Маестро Ивайло Кринчев

Звукът на диригента е тишината

От  9 до 17 септември 2024 г. Държавна опера-Стара Загора организира за 12-ти пореден път Международен майсторския клас по оперно дирижиране. Р ъководител  е проф. Ивайло Кринчев – главен диригент на операта. Той работи с шестима млади диригенти и ги..

публикувано на 12.09.24 в 12:03

Кукленият театър в Сливен открива новият театрален сезон в неделя

Кукленият театър  в Сливен открива новият театрален сезон Актьорите и творческият състав на Държавния куклен театър в Сливен  ще открият новия театрален сезон  със спектакъла "Маугли" по Ръдиард Киплинг. Деца и възрастни ще съпреживеят забавната..

публикувано на 12.09.24 в 11:24
Снимката е илюстративна

200 години от издаването на „Рибния буквар“ отбелязват с ново издание на първата българска илюстрована светска книга

По случай 200 години от първото издание на „Буквар с различни поучения“ (известен и като „Рибния буквар“) Сдружение "Българска история" пусна юбилейно луксозно издание на най-популярния труд на д-р Петър Берон. Това е първият учебник, написан на..

публикувано на 11.09.24 в 15:50

Изложбата "Радост, тъга и надежда" представя в Казанлък 25 български илюстратори на детски книги

Детски илюстрации гостуват в Казанлък с изложбата "Радост, тъга и надежда". Официалното отриване е на 10 септември от 18:00 ч. в Художествената галерия.  Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в италианския..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

Общинският духов оркестър свири Верди в есенния концерт

Утре от 19.00 часа на сцената на Културен център  „Стара Загора“ Общински духов оркестър Стара Загора и струнен състав „Ars nova“ са подготвили концерт за жителите и гостите на града. 18-те изпълнители са носители на множество национални и..

публикувано на 10.09.24 в 16:04