Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Димитровградското село Крепост организира празник на Крутмача

| обновено на 07.09.25 в 10:25

Първи Кулинарен празник на Крутмача в димитровградското село Крепост ще се проведе на 7 септември 2025г. от 11 часа в двора на ОУ "Хр.Ботев".

В кулинарния празник ще бъдат представени стари занаятчийски сирена като крутмач, сирене в стомна, в кратунка, в глина и в гърне от Добрина Делчева и съпругът й Кирил Кирев, които от години работят по възстановяването на старите рецепти, като добавят и модерен прочит на някои от тях. Резултатът на труда им са забележителни тероарни сирена.

„В миналото хората на село Крепост са били майстори на традиционните продукти от сирене, почти във всяко семейство се правеше крутмач, има още семейства които правят“ разказа кметът на селото Димитрия Русева. Тя разказва, че Добрина Делчева и съпругът й Кирил Кирев пазят тази традиция, но и добавят от себе си.

Добрина е инженер-физик по образование, но животът я отвежда по друг път. Хобито ѝ – дърворезбата, се превръща в основен поминък за фамилията. Работи основно с липа, прави кукерски маски, табелки, а по-късно – лампи и арт изделия от дърво. Съпругът ѝ Кирил, химик по образование, днес работи като шлосер и е неизчерпаем източник на идеи. Заедно с децата си решават малко преди пандемията да се върнат в с. Крепост и да започнат сами да произвеждат храната си. В селото семейството започва да експериментира – с крутмач, със сирене в гърненца и кратунки. Вдъхновението за семейството идва и от пътувания и разговори с майстори сиренари и приятели – така се раждат нови вкусове - крутмач с рикота, която омекотява вкуса на сиренето, сирене с пчелен прашец, брънза в кратунка, краве сирене в глина – вдъхновено от италианска технология, но обвито в глина, добита от село Крепост, и българско масло от черен кимион, произвеждано от димитровградчанина Пламен Солаков.

Празничната програма ще започне с изпълнения на Представителен форклорен хори танцови състави "Омая" при НЧ "Селска пробуда 1927" село Крепост, школата по народно пеене при ОП "Детски и младежки център" - Хасково и "КОЛО РА" - Хасково. 

В 12.15ч. ще стартират демонстрации и дегустации на майсторски продукти от домашни сирена, местни фермери и занаячии. В 15.00ч. програмата ще продължи с "Вечните български песни" в изпълнение на Росен Желязков от град Бургас, от 17ч. в салона на читалището е планирана премиерата на документалния филм "За няколко бучки сирене" за Мина Варджиева - Сиренарката на България, която е един от най-опитните практици в страната и не само на приготвянето на български домашни, стари и нови сирена. Специален гост на Празника ще бъде и Салих Паша – майсторът на мяховото сирене от родопското село Бориково. Гостите ще покажат на живо как се правят интересни български сирена.

Кулинарния празник на КРУТМАЧА в село Крепост се организира от Кулинарните фестивали на България, семейството на Кирил Кирев и Добрина Делчева, Кметство с. Крепост и община Димитровград.

Повече за КРУТМАЧ:

Известен е още като Катък или Крукмач (наричан още: крокмач, куртмач, катмач, ахчак) е млечен продукт със резлив солено-кисел вкус. Думата е от турски произход, означава „добавка“. В Хасковско наричат продукта крутмач - домашно кремообразно сирене, което се прави от стародойно мляко в края на лятото, когато приключва лактацията на овцете. Оставя се да ферментира, заровено в земята.

Традиционно Крутмача се прави от най-гъстото овче мляко през август и септември. Млякото се вари на водна баня, след което се оставя на тъмно и хладно място. Охлажда се, като се поставен в по-голям съд, на който често се долива студена вода. Посолява се, но без да се слага сирище (мая за сирене) и се разбърква през няколко часа, няколко дни под ред.

Получената заготовка се налива в буркани, които се оставят да отлежават при постоянна по-ниска температура, като често затова се използва кладенец, студени мазета или изкопана дупка в земята. През времето, в което продуктът отлежава, млякото се сгъстява и придобива специфичен резливо-кисело-солен вкус.

Полученият продукт е дълготраен и може да се използва в продължение на няколко месеца, дори години. Крутмачът е най-разпространен в южните части на България.

Крутмачът е идеален за директна консумация или за приготвянето на разядки или салати с добавянето на печени чушки, чесън и подправки. 



По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ловно-рибарско сдружение „Странджа“ – Болярово участва с представител в престижно състезание

Петър Йорданов – член на Ловно-рибарско сдружение „Странджа“ – Болярово, ще представи сдружението в престижното ловно състезание „Свети Хуберт“, което ще се проведе на 28 септември 2025 г. в село Избеглии, община Асеновград.  В надпреварата Петър ще участва..

публикувано на 18.09.25 в 17:17
Деляна Бобева

В Казанлък създават „Чергата НИ“

В Казанлък тъкат рекордно дълга черга, която да обедини хората и да им покаже, че и от парцали може да се създаде красота. Идеята подсказва кметът на Казанлък Галина Стоянова, която вижда арт проект създаден от българката Ивайла Живкова при..

публикувано на 17.09.25 в 13:25

Суингът – страстта към свободата

Суингът е музика, танц, култура, начин на живот. Възниква през 20-те години на миналия век в Харлем – Ню Йорк като уличен танц. Корените му са афроамерикански, но се танцува от всеки, който желае. Суинг буквално означава въртя се, завъртам се, люлея се..

публикувано на 15.09.25 в 13:44
Виктор Желев-Викей

Японската култура на фокус в живота на Виктор Желев

За 36-ти път България е домакин на дните на японската култура. Двадесет и три събития, за три месеца, представят богатството на японската традиция и съвременно изкуство. Те са организирани в седем български града: Варна, Велико Търново, Враца (за първи..

публикувано на 09.09.25 в 12:50

Гъмзата и Краси Радков - смели ездачи на 36-ото Биорали в Гурково

Тромпетистът Йордан Йончев – Гъмзата и актьорът Краси Радков превърнаха 36-ото издание на уникалното по рода си Биорали в Гурково в истинско зрелище. Над 6 000 зрители на градския стадион станаха свидетели как двамата слязоха от сцената и се впуснаха..

публикувано на 07.09.25 в 10:14
Георги Василев-организатор на Фестивала на ореха и Мариана Георгиева-кмет на селото

Гнездо под Балкана е казанлъшкото село Голямо Дряново

Казанлъшкото село Голямо Дряново е малко, китно и добре уредено. Жителите го описват с думите "чиста природа и честни хора. Помагаме си. Къщите и колите ни стоят отключени. Живеем, като в старите времена на бабите и дядовците си. Много орехови градини и..

публикувано на 04.09.25 в 20:05

Медицинска сестра от сливенската болница сбъдна мечтата си да изкачи Елбрус

  Високопланинското изкачване на Елбрус, първенеца на Европа -5642 м. в Кавказ е една сбъдната мечта за 42-годишната  Боряна Инджова от Сливен. Групата, с която изкачва върха се състои от  три жени и петима мъже. Организатори на изкачването са..

публикувано на 28.08.25 в 15:11

Бронзова Гергана ще насочва от табели към "Изворът на Белоногата"

  Скулпторът Тамер Халил от Харманли е автор на новите указателни табели за обекта с национално културно значение "Изворът на Белоногата", които ще указват мястото, възпято от Петко Рачев Славейков за шофьори и  пешеходци. Припомняме, че община..

публикувано на 27.08.25 в 17:43

Фолклорно настроение в Стара Загора

Представителен танцов ансамбъл „Настроение“, гр. Стара Загора с гл. худ. ръководител Красимир Димитров и Фолклорна група при Културно-художествено дружество „Огриджанка“ от Северна Македония, канят жителите и гостите на града да станат част от пъстро..

публикувано на 27.08.25 в 11:55

Александър Симеонов от група „Strykers“ за мъжеството, достойнството и метъл музиката

„Човек от стомана“ е заглавието на новата песен на група „Strykers“. Започнаха и снимките към клипа на песента. „Сюжетът ни пренася във времена на битки, мъжество, достойнство и метъл. Някъде в Средновековието, а защо и не по – далеко…въпрос на..

публикувано на 22.08.25 в 19:40