Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 инструменталисти на една сцена в сборен оркестър в "Музика на струните" в Радио Благоевград

Снимка: Радио Благоевград

Пето, юбилейно издание на Международния фестивал за китаро-мандолинни оркестри "Музика на струните" събра на една сцена в Голямото концертно студио на Радио Благоевград 130 инструменталисти в голям сборен оркестър, съставен от всички музиканти, участници във фестивала. Благоевград, Петрич, Сандански, Пазарджик, София и Свети Николе - РМакедония имаха свои представители на форума за самодейни китаро-мандолинни оркестри. Хора с различни професии и от различни възрасти, обединени от любовта си към музиката и владеещи струнните инструменти като професионалисти. 

Концертът премина в две части, като в първата всеки оркестър се представи с по две изпълнения. Публиката имаше възможност да се наслади на популярни руски, гръцки, италиански мелодии, пасо добле, танго, серенади, мелодии от български автори, музика към филми. Втората част предизвика истински фурор с прекрасните изпълнения на сборния оркестър. За втора година и единствено тук публиката имаше невероятния шанс и удоволствие да съпреживее музиката на сборния китаро-мандолинен оркестър, роден точно на тази сцена. Удивителната на концерта поставиха изпълненията на "Билка" от Дико Илев и Валс№2 от Шостакович. Публиката, изпълнила до краен предел концертното студио дълго аплодира и определи събитието като едно от най-големите културни събития в Благоевград през годината.

Организатори на Международния фестивал на китаро-мандолинните оркестри са Народно читалище "Никола Вапцаров - 1866" и Радио Благоевград. Беше представен и диск с "Музика на струните", съдържащ изпълнения на оркестри, участвали в предишни издания на фестивала. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!