Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор на БНР изнесе концерт в Европарламента

С концерта на Детския радиохор  в Европейския парламент в Брюксел започна десетдневното коледно турне в Кралство Белгия на малките посланици на българската култура. Събитието е силно начало на културния обмен преди предстоящото българското председателство на Европейския съюз през 2018 година, подкрепено от програма "Мобилност" на Националния фонд за култура. 

То бе организирано със съдействието на евродепутата Момчил Неков, който заедно с Жан-Пиер ван Авермат, секретар на Федерацията на европейските хорове и член на Световния хоров съвет, поздравиха изпълнителите и гостите.

Световноизвестните певци от Детския радиохорна БНР откриха програмата си с Химна на обединена Европа - „Ода на радостта“ от Л. Бетовен. В концерта им  прозвучаха църковнославянски песнопения, фолклорни и коледарски песни и емблематични произведения от българската хорова класика като „Хубава си, Татковино“ на Ем. Манолов, „Родино мила“ на Б. Тричков и чудесната обработка на Н. Кауфман на „Хубава си, моя горо“. По време на турнето малките певци ще гастролират в  9 града, ще се срещнат с българската общност в Белгия и ще изнесат концерт заедно с децата от Българското училище в Брюксел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия