Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните редактори на БНР с голямата награда "Сирак Скитник"

Специален гост на церемонията беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

БНР Новини

Музикалните редактори на Българското национално радио спечелиха голямата награда "Сирак Скитник". Те получиха приза на тържествен концерт в Първо студио на Националното радио. Специален гост на церемонията беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Днес БНР навършва 83 години според указа, който е издаден през 1935 г. от цар Борис Трети. Но летоброенето може би започва малко преди това. Защото ние установихме, че в Европа повечето обществени радиа започват летоброенето си от момента на първото излъчване. А в България то е станало през ноември 1929 г. Така че догодина ще отбележим 90 години от първото радиоизлъчване, каза в началото на церемонията генералният директор на БНР Александър Велев

Скъпи приятели, честит празник! Много път сте изминали. Много неща сме чули от радиото, което обичаме, което ни информира, което има обществен и политически живот. Но то дава и културата на България. В годините с вашите радиотеатри, със Златния фонд, с прекрасните деца от Детския радиохор на БНР, които поканихме, за да открият Председателството, вие трябва да сте горди, че работите в БНР. Защото то е школа на млади журналисти, то е стандарт за професията, то е институция, обяви председателят на 44-тия парламент Цвета Караянчева

Музикалните редактори бяха отличени за проявен висок професионализъм, отстояване на обществения престиж на БНР при безпрецедентния натиск в началото на 2017 година по време на кризата с "Музикаутор". 

Тази награда е за принос – преди всичко към достойнството на БНР. Тя е знак на уважение към едно необикновено усилие, обусловено от отдаденост, професионализъм и сериозен талант. Голямата награда е и признание за качествата и уменията на тези великолепни радиопрофесионалисти, които не позволиха Българското национално радио да загуби своя глас и своето име, каза председателят на Обществения съвет на БНР Райна Константинова, която връчи голямата награда "Сирак Скитник" на музикалните екипи на БНР за цялостен принос към програмите. От тяхно име Елена Ангелова, отговорен музикален редактор на програма "Хоризонт", заяви:

Спомням си как ме извикаха в кабинета на Мартин