Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР взе голямата награда „Сирак Скитник“ за 2018 г.

Програмният съвет на общественото радио връчи и специална награда на дългогодишния колега Георги Василски - за цялостната му дейност и в негова памет

13
Генералният директор на БНР Александър Велев посреща председателя на парламента Цвета Караянчева на церемонията за годишните награди „Сирак Скитник“.
Снимка: Николай Дойчинов

Симфоничният оркестър на БНР, който тази година отбелязва своята 70 годишнина, взе голямата награда „Сирак Скитник“ на общественото радио на тържествена церемония в Първо студио на БНР на 25 януари.

Статуетката на Вежди Рашидов бе връчена на диригента на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин от Райна Константинова, председател на Обществения съвет на Българското национално радио.

„Когато говорим за музиката, без която не можем, без която радиото не може, нека не забравяме за дарбата, труда, лишенията и характера на хората, които я правят“, каза г-жа Константинова. И уточни, че Симфоничният оркестър на БНР е сред най-добрите европейски оркестри.

„Щастливи сме! Наградата е и за всички колеги! Тя е стимул за високи постижения“, заяви г-н Кадин.

Събитието уважи председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

„Българското национално радио се възприема като хранилище на българския дух и достойнство. БНР винаги е било територия на свободното слово. Освен информационен източник, БНР е културна институция. Успех и продължавайте да надграждате“, каза в приветственото си слово г-жа Караянчева.

По предложение на Програмния съвет Общественият съвет на БНР присъди и специална награда на дългогодишния колега Георги Василски – за цялостната му дейност и в негова памет. Получи я неговият син Никола Василски.

„Жоро си отиде тихо и дискретно, но ни остави веселата си душа, както написаха колегите му. Остави духа си в темелите на радиото, на което никога не изневери. Жоро имаше талант не само за думите. Имаше талант да бъде борец за каузи, за справедливост и имаше талант да бъде приятел. Умееше да говори, умееше да слуша и, както малко хора, умееше да мълчи. Отиде си, но ни остави богатството, което няма да пропилеем“.

След тези думи на Генералния директор на БНР г-н Александър Велев препълнената зала в Първо студио на радиото аплодира в продължение на минути.

„Бъдете себе си и не се променяйте“, лаконичен бе синът на Георги Василски – Никола, който прие наградата „Сирак Скитник“.

Програмният директор на БНР Мартин Минков връчи приза за радиожурналистика на репортера от програма „Хоризонт“ Марта Младенова.

„Тя умее да намира точните събеседници. Като част от екипа на „Хоризонт“ за отразяване на българското европредседателство Марта Младенова има принос със серия ексклузивни интервюта с водещи европейски политици и законодатели. Успех в дългия път на една от най-предизвикателните професии в нашия занаят“, каза г-н Минков. „Тази награда е за „Хоризонт!“, категорична беше Марта Младенова.

Екип „Драматургични форми“ на програма „Христо Ботев“ взе наградата за радиопредаване като повод за това е престижната 80 годишнина на радиотеатъра.

Наградата „Златен глас“, учредена от известния журналист Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му Надежда Дженева, отиде при Аделина Александрова от програма „Христо Ботев“.

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

Тази година отбелязваме 90 години радио в България, честваме и 84-я рожден ден на БНР.


БНР подкасти: