Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Последната нощ на BBC Proms 2022“ на живо от Лондон ще излъчи програма „Христо Ботев“ на 10 септември

Закриването на Променадните концерти започва в 21 ч. българско време

Далия Стасевска
Снимка: ВВС

Програма „Христо Ботев“ ще излъчи на живо от Лондон „Последната нощ на BBC Proms 2022“. За пети път БНР ще даде възможност на почитателите на класическата музика да станат част от тържественото закриване на Променадните концерти – прочутия международен музикален фестивал, който среща различни епохи, стилове, нации, музиканти и любители на музикалното преживяване с добро настроение.

Симфоничен оркестър на ВВС


На 10 септември от 21 ч. в традиционното време на „На опера в събота“ в ефира на програма „Христо Ботев“ пряко от „Роял Албърт хол“ ще звучи музика Гражина Бацевич, Самюъл Колридж-Тейлър, Карл Давидов, Джеймс Уилсън, Рихард Вагнер, Жан Сибелиус, Едвард Григ, Пиетро Маскани, Джузепе Верди, Дорийн Каруитън, Едуард Елгар, Имре Калман, Ейтор Вила-Лобос, традиционни британски химни и маршове с участието на възхитителното норвежко сопрано Лисе Давидсен, британския виолончелист Шеку Кане-Мейсън, актрисата Хариет Уолтър и Симфоничния оркестър, хора и певците на ВВС под палката на финландката Далия Стасевска.

Лисе Давидсен  (сопран)

Програма „Христо Ботев“ ще е една от 17-те радиостанции, които ще излъчат Последната нощ на BBC Proms 2022“ и една от 11-те, които ще го предават на живо. За българските слушатели от „Робърт Албърт хол“ концертът ще коментира Даниела Найденова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!