Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Столичната библиотека връчи осмите си годишни награди за най-четящи хора и най-четените писатели

Радио София с награда от Столичната библиотека

Яна Спиридонова получава наградата за Радио София от Трайчо Трайков - кмет на район "Средец"
Снимка: Столична библиотека

Столичната библиотека връчи осмите си годишни награди. Изборът на най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на културната институция въз основа на статистика от електронния каталог.

Писател на годината за 2022 г. е Георги Господинов със своите “Времеубежище”, “В пукнатините на канона”, “Физика на тъгата”. Той отбеляза, че когато в един народ има критична маса четящи хора, не всичко е загубено. 

Захари Карабашлиев беше обявен за автор на най-четена през годината книга - “Опашката”. Той цитира Йосиф Бродски с думите му, че за пренебрежението към книгите една нация плаща с историята си. “Грозната война, която Русия води на територията на Украйна и която е по-скоро война срещу всички нас - четящи, мислещи, свободомислещи хора, е доказателство, че големият руски мислител и писател Бродски е бил прав”, каза Карабашлиев. Ето за това е важно да изградим друго, фундаментално различно отношение към книгите, за да не се налага да заплащаме с историята си или с бъдещето си, допълни още той. 


Сред най-четени автори на художествена литература са Виктория Бешлийска (“Глина”, “Сърце”), Георги Бърдаров (“Absolvo te”, “Аз още броя дните”), Здравка Евтимова (“Кръв от къртица”, “Зелените очи на вятъра”, “Юлски разкази”), както и Владимир Зарев, Теодора Димова, Стефан Цанев, Алек Попов, Ивинела Самуилова, Деян Енев, Калин Терзийски, Людмила Филипова.

Най-четен поет за изминалата 2022 г. е Иван Ланджев (“Ти, непрестанна новина”, “Ние според мансардата”, “По вина на Боби Фишер”). Ланджев, който в момента е в Чикаго, поздрави присъстващите на тържеството чрез видеопослание. Огромна привилегия за мен е тази награда, която идва от читателите, каза той и определи СБ като дом на езика.

Сред най-четените поети са проф. Амелия Личева (“Зверски кротка”, “Трябва да се види”, “Моите Европи”), доц. Йордан Ефтимов (“Още ли не са открили отсъствието ми”, “Доказани теории, окончателни експерименти”, “Сърцето не е създател”), Кристин Димитрова, проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Недялко Йорданов, Георги Борисов , Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Аксиния Михайлова.

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература е проф. д-р Петър Стоянович (“Фердинандеум”, “Между Дунав и Нева”, “Сборник по повод 70-годишнината от блажената кончина на Н. В. Борис III цар на българите (1943-2013)”, “Междуцарствието, кризата и битката за българския трон (1886 – 1887)”). Той напомни, че в детството му тази сграда е била градски комитет на партията. “Само като си представя, че спомена на другарите в момента се върти в гроба от това, че една книга за цар Фердинанд Български взема някаква награда, а камо ли за най-четена, точно в техните помещения, на техния площад, дето се казва е достатъчно”, каза той и допълни, че един човек с високо чувство за хумор и с особена страст към историята като президента Петър Стоянов ще разбере много добре това негово вътрешно ликуване. В днешните времена, в тези месеци, в които една държава може да живее хем без правителство, хем без зима, смятам, че тази държава постепенно може да се превърне във вечна, каза още той и допълни, че там, където президентите ходят на празници на книгите, нещата стават още по-сложни и достойни за пожелание за много бъдещи дни.

Сред най-четените автори на научна и научнопопулярна литература са Тони Николов (“Спомнена София”, “Бленувана София”), проф. Вили Лилков (“Погубената България”, “Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност”, “Доблест и наказание”, “Стопанските абсурди на българския комунизъм”), както и Юлияна Антонова-Мурата, Стойчо Керев, Симеон Идакиев, проф. Пламен Павлов, Слави Панайотов, Мадлен Алгафари, Иван Михалев и Елина Цанкова.

Наградата за най-четен автор на биографични книги получи Катя Зографова за “Бележити жени на/за България – От Кера Тамара до Петя Дубарова”, “Фани Попова-Мутафова – житие и страдание”.

Специална награда на директора на Столична библиотека получи проф. Кирил Топалов за подкрепата му към институцията.

Най-четен автор на детска литература е Катя Антонова за поредицата ѝ за феята Ванилия. Тя отбеляза, че целият читателски път на един човек или едно семейство тръгва от детската книга. 

Сред най-четените детски писатели са Цвета Брестничка (“Небивалици с буквите от А до Я”, серията “Вълшебната гора” и книгата “Истории с крачета”), Слави Стоев (поредицата “Лиско Лис и приятели” и книгите “Играчките на Моника” и “Сбогом, Страшен чехъл!”), както и Мая Дългъчева, Магдалена Такачова, Николай Пенчев, Милен Хальов, Петя Кокудева, Петя Александрова, Юлия Спиридонова.

Заедно с любимите автори отличия от Столичната библиотека получиха и медиите, представящи най-атрактивно арт инициативите  и кампаниите за насърчаване на четенето, книжовното наследство и дигиталните ресурси на културната институция, сред които и Радио София - гласът на столицата.