Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каста дива" – 30 години в ефира

Росица Кавалджиева, Красимира Йорданова и генералният директор на БНР Милен Митев
Снимка: Ани Петрова

Най-дълго съществуващото предаване за музикално-сценични изкуства в българския ефир “Каста дива” отбеляза своя 30-и рожден ден с празнично издание пред легендарното Първо студио на БНР. Празникът беше троен, тъй като 60 години творческа дейност през 2023 г. отбелязва дългогодишният редактор на предаването Красимира Йорданова. Тя беше отличена с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“, връчено й лично от председателя на съюза Станислав Почекански.

Водещ на „Каста дива“ вече 15 години е Росица Кавалджиева, която празнува пък сребърен творчески юбилей. Нея Съюзът на българските музикални и танцови дейци отличи със Специална награда за принос към българската музикална култура. 


През тези 30 години от своя ефирен живот предаването за опера, оперета, балет и мюзикъл в ефира на БНР дава възможност на меломаните не само да следят премиерите и новините от българските театри и най-престижните европейски и световни сцени, но  и да се срещнат отблизо с големите оперни звезди. Чрез "Каста дива“ слушателите успяват да надникнат зад кулисите през погледа на всички, създаващи магията на спектакъла - режисьори, хореографи, художници, гримьори..., и да чуят техните разкази за големите артисти в сценичните жанрове.


„За мен е чест да бъда част от този празник, от този троен юбилей, защото БНР и Софийската опера са две души в една. Чрез ефира и нашето изкуство се разпространява и влиза в душите на нашата публика, Вашите слушатели. А живата легенда Красимира Йорданова е знак, който свързва операта с ефира“, отбеляза директорът на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов, който връчи на екипа на „Каста Дива“ почетни грамоти.

Това е един от моментите, в които като ръководител на радиото си давам сметка, че съм малка част от нещо много по-голямо. Тази възможност всеки ден ме кара да се чувствам горд. Новините, политиката, актуалните предавания, може би, са солта на обществената медия, но музикалните предавания са нейните по-екзотични подправки. Те ни дават възможност и да поемем глътка въздух, да се насладим на красивото и естетичното, създадено от други хора. Да се порадваме на нещо, което ни обединява със своите естетически качества“, отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев.

Красимира Йорданова, Милен Митев и Росица Кавалджиева

Предаването “Каста дива”, по названието на емблематичната ария на Норма от едноименната опера на Белини, се ражда на 6 март 1993 г. като наследник на оперните концерти, които дотогава се излъчват в събота преди обед още от създаването на програма “Хоризонт” на БНР. Днес предаването се излъчва всяка неделя от 20 до 22 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!