Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 9-ият Майсторски клас по радиожурналистика

Стартира IX майсторски клас по радиожурналистика на БНР Академия. Дванадесет участници от националните и регионални програми на обществената медия, избрани чрез конкурс, ще се включат в обучението, което ще се проведе в следващите няколко месеца по учебна програма на квалификационния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия - EBU ACADEMY. Генералният директор на БНР откри Радиоакадемията с думите:

В съвременния свят човек учи и се развива всеки ден, а най-важният капитал са хората, тяхната приобщеност като екип. За девета поредна година този проект доказва силата на тези думи, като допринася за развиването на нови умения, получаването на нови знания в динамиката на процесите, които ни заобикалят. Събира журналистите от различните програми на БНР на едно място, където лектори са водещи имена в радиожурналистиката.“

Майсторският клас включва дисциплини като “Глас и писане“, “Събиране на новини“, “Репортаж“, “Интервю“, “Кратки новини“, “Бюлетин“, “Етика и деонтология“, “Радио 2.0 и уеб“, “Технически умения“ и “Подкаст“.

Човек се учи, докато е жив“ е поговорка, която приляга на Радиокадемията. Радвам се, че имам възможност да предавам новинарския си опит на колкото може повече колеги и в същото време да си „сверявам часовника“ с тях, така че ползата е взаимна“, каза при откриването на Майсторския клас Николай Петров – радиожурналист с над 25-годишен опит, част от силния новинарски екип на БНР и лектор в Радиоакадемията.

Няколко години вече съм лектор в модула Глас и писане“ и се радвам, че колегите искат да се развиват всеки ден. Задават въпроси, свързани с интонацията, дишането, начина, по който седиш на стола, докато говориш пред микрофон. Много са детайлите. Голямо е взаимното обогатяване, което допринася и за нашето развитие като професионалисти“, добави Цвети Радева, разпознаваем глас на програма “Хоризонт“.

БНР Академия предлага среда, изградена не само от технологични или строго теоретични елементи. В голямата си част тя е поле за професионален диалог, спорове и намиране на решения. Това общуване и разширяващата се общност на БНР Академиците“ е този изключително ценен актив, който Радиото притежава.“, смята Милен Димитров, лектор в Радиоакадемията.

Близо 100 журналисти от националното радио са завършили осемте майсторски класа, организирани от 2014 г. досега. Участието им в БНР Академия е възможност за усъвършенстване в радиожурналистиката, получаване на нови умения и перспективи за кариерно развитие, но също и източник на вдъхновение, генератор на нови идеи, място за професионално общуване и взаимодействие между колеги от всички програми на БНР. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!