Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и НМА "Проф. Панчо Владигеров" - партньори в подкрепа на българската култура

Договорът беше подписан на патронния празник на Академията

Милен Митев и проф. Сава Димитров
Снимка: Ани Петрова, БНР

Договор за партньорство в подкрепа на българската културта и изкуство сключиха Българското национално радио и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Документът беше подписан от генералния директор на БНР Милен Митев и ректора на НМА проф. д-р Сава Димитров на тържествена церемония по повод 124-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров.

Проф. Сава Димитров отбеляза ангажираността на двете институции с развитието на българската култура, като обърна внимание на отговорността на Академията да подготвя музиканти, които намират реализация и в съставите на Националното радио.

Милен Митев поздрави академичната общност с празника и подчерта, че като обществена медия Българското национално радио не само пази и популяризира музикалното наследство на големия композитор Панчо Владигеров, но и съхранява паметта за него като забележител човек и отдаден педагог. Митев дари на Академията записи на разговори и срещи на Владигеров, съхранявани в Златния фонд на БНР.

Милен Митев и проф. Сава Димитров


"Има дълбока символика във факта, че днес, на 124-ата годишнина от неговото рождение, гордо носещата името  "Проф. Панчо Владигеров" Националната музикална академия и Българското национално радио скрепят официално една естествена и силна връзка, която датира още от 1935 г., когато Сирак Скитник кани Димитър Ненов да стане първия музикален уредник на новоучреденото Радио," каза в академичното слово по повод празника проф. д-р Снежина Врангова и допълни: "БНР излъчва и съхранява във фондовете си хиляди записи на българска музика от различни генерации творци и изпълнители, свързани с Музикалната академия.Във фондовете обаче БНР съхранява и техните гласове. Сред тях е и гласът на проф. Панчо Владигеров. Затова жестът, който правите днес, е наистина уникален за нас. Това е живата памет за нашите големи личности и възможност да се докоснем непосредствено до техния дух и присъствие!"

Проф. Снежина Врангова


Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ отбеляза празника с тържествен концерт. Творби на Владигеров изпълниха студенти от Академията.

Концерт на студенти от НМА




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!