Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тоска" с Анджела Георгиу ще излъчи пряко от Метрополитън програма "Христо Ботев" на 8 април

Анжела Георгиу в ролята на Тоска

"Тоска" с Анджела Георгиу в главната роля ще излъчи пряко от "Метрополитън опера" в Ню Йорк програма "Христо Ботев" на 8 април, събота, от 20.00 ч. българско време. Звездата, която покори и българската публика, ще си партнира на сцената с Матю Поленцани и Желко Лучич.


За блестящото сопрано съботната постановка е дългоочакваното завръщане на сцената на Метрополитън, точно 20 години след дебюта й там. При това завръщане в една от коронните й роли. Георгиу е пяла ролята на Флория Тоска на няколко континента заедно с най-добрите тенори в света като Йонас Кауфман и Роберто Аланя. Именно с последния си партнира и в пълнометражната филмова версия на "Тоска", режисирана от Беноа Жако през 2000 г. По това време Георгиу и Аланя са щастливо женени, сватбата им е на сцената на Метрополитън опера, а любовта им придава на филма на Жако такава магнетичност, че го превръща в хит не само сред меломаните. Родената в Румъния оперна дива избира "Тоска" и за звездни събития, като галата на Метрополитън през 2005 и галата, организирана от президента Барак Обама, през 2009.


Матю Поленцани е един от най-талантливите тенори от своята генерация. Той пее главни роли в няколко постановки на Метрополитън и гастролира на най-престижните сцени в цял свят. Ролята на влюбения художник Каварадоси Поленцани пее за пръв път на оперния фестивал в Савонлина. Преди дни, на 30 март, той направи своя дебют в тази роля на сцената на Метрополитън и критиците го оцениха високо, като обявиха изпълнението на "E lucevan le stelle" за най-звездното за вечерта.

Матю Поленцани

Желко Лучич е един от най-добрите интерпретатори на ролята на барон Скарпия: „богохулен, похотлив и брутален“ според критиците. Роденият в Сърбия баритон играе зловещия началник на полицията на всички водещи оперни сцени в света. През 2018 Лучич си партнира на сцената на Метрополитън със Соня Йончева в ролята на Тоска в изключителна постановка, разпространена в киноверсия в цял свят. През 2021 г. българската публика имаше шанса да го чуе в тази роля на сцената на Античния театър „Августа Траяна“ в Стара Загора.

Желко Лучич в

Постановката е на сър Дейвид МакВикар. На диригентския пулт застава Доминго Хиндоян. За съпруга на Соня Йончева това също е завръщане на нюйоркската сцена след дебюта му там през 2017. Критиците дават висока оценка за работата му както със звездния състав, така и с хора и оркестъра на Метрополитън. „Той води постановка, която прегръща както драматизма на партитурата на Пучини, така и изключителните таланти, с които разполага. Хорът и оркестърът откликнаха на жеста му и се представиха безупречно. Тази постановка по някакъв начин ни връща във времето, когато гласът и темпераментът бяха основните предпоставки да бъдеш оперна звезда,“ пише в рецензията си за New York Classical Review Рик Педриан.

Доминго Хиндоян

Българските слушатели ще могат да чуят постановката пряко от Ню Йорк благодаряние на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Изпълнението може да се слуша в ефира на програма „Христо Ботев“ и на платформата в интернет на: https://binar.bg/programa-hristo-botev/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!