Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на цъфналите вишни Оханами с песните на Детския хор на БНР

| обновено на 11.04.23 в 12:28
Празникът Оханами с Детския хор на БНР.
Снимка: Здравко Петров, БНР

Детският хор на Българското национално радио се включи в пролетния празник на цъфналите вишни Оханами. Певците на маестра Венеция Караманова за поредна година участваха в събитието с изпълнение на традиционни японски песни, както и песен на Маестро Христо Недялков по текст на на проф. Тацуро Мацумае.  

Маестра Венеция Караманова


Празникът Оханами беше организиран от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България. Председателят на организацията Биляна Станойлович поздрави участниците.

Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България


Гостоприемен домакин и тази година беше Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Директорът й доц. д-р Красимира Александрова приветства гостите.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека


Специален гост на празника Оханамии беше извънредният и пълномощен посланик на Япония в Република България Н.Пр. г-н Хироши Нарахира.

Н. Пр. г-н Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония


Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР, подчерта, че Българското национално радио в лицето на Детски радиохор винаги е бил културният мост между България и Япония.

Димитър Димитров, член на УС на БНР


Пролетни стихове прочете Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз.

Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз


Празникът Оханами традиционно се провежда пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", където през 1999 са засадени японски вишни.

Празник Оханами с Детския радиохор


Дръвчетата са дарение от Токайския университет в чест на 90-годишнината на първите контакти между Япония и България, 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни и 40-годишнината от тяхното възстановяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!