Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора, които живеят за другите! Кой е вашият будител на десетилетието?

Ако в днешното хаотично и все по-бездушно виртуално съвремие, превърнало ни в консуматори и потребители, но не и в свободно мечтаещи и търсещи мъдри решения се появи… доброто, се появи… будителят. Тогава?

А те не вършат невъзможни дела, те са хора като всички нас, но въпреки всичко са различни, защото живеят за другите и раздават душите си.

И ако в миналото ни будителите са събуждали народа в името на книжовността, самосъзнанието, духовността, то настоящите ни държат будни със своите дела, в името на общността, защото те ни карат да продължаваме да вярваме, че чудото е възможно.

Сред хаоса на света, в който живеем,доброто като че ли често бива подценявано, занемарявано, неглижирано. Но то, доброто, притежава онази неоспорима сила, която може да преобрази животите ни и да промени света ни. Това е сила, която вдъхновява, привлича и обединява общности.

И да, много народи по света имат творци, които могат да бъдат наречени будители, но никъде не се чества празник на будителите – ден, в който почитаме доброто, милостта и мъдростта на всички онези българи, които с делата си и мощта на словото си са допринесли за съхраняване на духовността ни. 101 години будители в България!

А инициативата "Будител на годината" ще отбележи своето десето издание на 1 ноември 2023 г.  Кампанията е създадена през 2014 г. от журналиста Ива Дойчинова, която вярва, че всяко време има своите будители и мисията на обществото ни е да ги вижда, подкрепя и да им благодари.

През цялото това дестилетие сме питали вас, слушателите и читателите ни, кои са хората, които най-много са ви вдъхновили през изминалата година. С посланията, делата и резултатите от тях. Всяка година Вие номинирахте стотици свои лични будители, а журито избираше кои са десетте безспорни проекта на годината. Финално призът "Будител на годината" се присъждаше след гласуване в подкрепа на дейността им в платформата на БНР. 

По повод своята десета годишнина кампанията този път ще излъчи "Будител на десетилетието".

Будителската дейност може да бъде в рамките на една навременна идея и нейното развитие за година или повече. Но, когато тя е устойчива и намира все повече разклонения на доброто и влиянието върху нашето общество, то вашите номинации през 2023 г. ще излъчат онези, които извършват трайната промяна. Това ще бъдат хората, на които вече сте дарили доверието си и които правят вярата ви по-голяма, а надеждата по-светла.

"Кой е Вашият будител на десетилетието?" С този въпрос Българското национално радио се обръща отново към хората на България.

Номинациите за личности, организации или проекти можете да бъдат изпращате до 31 август 2023 г. на мейл buditel@bnr.bg с кратък мотивационен текст за човека или организацията, мисиите и дейностите им през изминалите 10 години. Номиниращите трябва да оставят и свой контакт за обратна връзка.

Сред всички номинирани за "Будител на десетилетието" журито ще определи 10 имена или каузи, белязали това време със своята будителска дейност.

Членове на журито и тази година са: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова.

На специално създадена платформа от месец октомври всеки ще може да гласува за един от десетте номинирани, чиято дейност и кауза подкрепя. Кой от тях е "Будител на десетилетието" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTVи партньорски мрежи на водещи български медии.

* Журито прави едно важно уточнение: Не се допускат до финалната десетка политици, защото тяхната работа е в полза на народа и предполага качества и добри дела. Не се допускат и журналисти, защото априори работата на качествените медии е да будят. Тази година хора, които вече са били във финалната десетка и са ставали "Будител на годината", могат отново да бъдат номинирани, защото дейността им надхвърля 365 дни и вече е дала отпечатък върху десетилетието ни.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!