Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фоайето на зала „Яворов“ настаняват чакащите PCR направления от РЗИ

Д-р Веселка Мончева

„За последното денонощие в община Благоевград традиционно новоинфектираните са най-много – 88 случая, в гр. Петрич, - 7, гр. Разлог – 3, гр. Сандански – 6, гр. Гоце Делчев 12, в гр. Банско – 1. Като цяло в сравнение отпреди две седмици, инфектираните с COVID-19 са с 200 по-малко – общо 837 потвърдени случая. Взетите мерки дават резултат. Под карантина са 786 лица, в болница са приети 52-ма, в интензивните отделения на областта са 25 лица, излекуваните са 68. От началото на пандемията до момента, излекуваните  в Благоевградска област са около 2 000. На домашна карантина остават 5 334 лица“ – обобщението направи д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. През изтеклата седмица са инфектирани 56 лица – медицински и немедицински персонал.

Най-много инфектирани с covid-19 има във възрастовата група 50-64 години – 317 случая следвани от 25-49 години – 264.

По думите на д-р Мончева  от днес гражданите могат да получават направления за PCR тестове  от общопрактикуващите си лекари. В РЗИ-Благоевград направления ще се дават само на контактни лица в организирани колективи.

„Ако общопрактикуващите лекари нямат готовност да издават по електронен път направления за PCR тестове, ще продължим да издаваме направления на гражданите във фоайето на зала „Яворов“, където е слънчево, има няколко входа и изхода и няма да има смесване на потоци болни-здрави, защото на опашката се редят както хора с оплаквания, така и здрави, които взимат направления за свои близки“ – уточни специалистът.

По повод днешния Световен ден за борба със СПИН,  д-р Мончева съобщи, че предвид усложнената епидемиологична обстановка, тази година не се предвиждат кампании за безплатно изследване. От началото на годината до момента КАБКИС е посетен от 207 лица. От тях 130 лица са изследвани за хепатит „Б“, 118 за хепатит „С“, 131 за сифилис. Раздадени са около 600 здравно-информационни материали.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Веселка Мончева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24