Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Красимира Христова:

С пейстмейкъра пациентът веднага усеща подобрение в състоянието си

Мнозина  са чували за пейстмейкър, но не всички знаят какво е и за какво точно служи. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград подробна информация за устройството и симптомите, при които е необходимо да се имплантира в тялото предложи доц. д-р  Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински директор на Центъра по сърдечно-съдови заболявания.

„Сърдечният пейстмейкър е тип устройство, което подава електрически импулси от вградена в него батерия и чрез електроди те достигат до сърцето, като по този начин се замества естественият ритъм на сърцето. Обикновено това се налага при пациенти, които са достигнали до състояние, в което се регистрират паузи, които са повече от 3 секунди, и са застрашаващи живота. Тези състояния изискват заместването на този ритъм, който трябва да бъде постоянен, за да има нормална циркулация на кръвта. От друга страна това са състояния на т.нар. пълен АV блок, или AV блок втора степен, който също се съпровожда с такива паузи в сърдечния ритъм,  с неравномерен ритъм, което също е опасно за живота на пациента. И т.нар. ман синдром. В други условия може да бъде поставен при състояния на тахи бради синдром. Това  е състояние на забавен ритъм, комбиниран с много бърз ритъм на сърцето, което трябва да е медикаментозно регулирано, но поради забавения ритъм, предлаганите медикаменти не могат да се понесат от пациента и се налага имплантирането на пейстмейкър“ – каза доц. Христова.


Тя уточни, че след поставянето на пейстмейкъра пациентът веднага усеща подобрение в състоянието си. Устройството започва да работи в регулярна честота от порядъка 60-70 удара,  тя е постоянна за пациента и нормална за неговото състояние. Пациентът чувства подобрение в циркулацията, няма   усещане за световъртеж, нестабилност в походката. „Манипулацията е свързана с малък хирургичен разрез, тъй като това устройство се имплантира подкожно и е необходимо известно време, докато зарасне този разрез, което се случва в рамките на 10 дни. През това време пациентът получава болкоуспокояващи, за да не усеща болка. Възможни са инфекции, но те са в изключително малък процент – между 1 и 2 % , които могат да се получат в  раната от пейстмейкара. Или инфекция, която може да е свързана от вкарването на електродите в сърцето. Понякога могат да се получат леки хематоми в мястото, където е раната – хирургичната обработка, където е имплантиран този пейстмейкър. Но пациентите получават в рамките на 10 дни антибиотично лечение, за да се избегнат тези усложнения.  Други усложнения, които могат да настъпят са едни механични усложнения, вследствие на перфорация на сърдечния мусул, което е изключително рядко усложнение – 1 път на 10 години да се случи.  Това не означава, че пациентът трябва да избягва поставянето на кардиостимулатор. От друга страна може да е налице потребност от поставянаето на кардиостимулатор, който да има комбинирано значение – не само да регулира ритъма. Когато пациентът е със сърдечна недостатъчност, този стимулатор може да бъде охраняващ по отношение функцията на сърцето и да има благоприятен ефект върху сърдечната недостатъчност.“


  

Поставянето на кардиостимулатори се осъществява в специализирани центрове, като батериите им се проверяват в рамките на 6 месеца. Максималният живот на батериите е до 10 години, в зависимост от това колко често се използва пейстмейкъра, тъй като някои работят непрекъснато, други – в зависимост от това каква е нуждата на сърцето до поискване. Лекарят проверява батерията и уведомява пациентът за датата за постъпване в болница да бъде подменена, ако това е наложително.

  Кардиологът коментира и режимът при пациенти с поставен кардиостимулатор. „В зависимост от това какъв е пейстмейкърът, някои пациенти няма да могат да осъществяват ядрено-магнитен резонанс. Последните години се работи с устройства, с които може да се преминава през ядрено-магнитен резонанс, но това трябва да се уточни с лекаря, който е поставил устройството, да се знае какъв вид е и дали ще може да се осъществи това изследване. Почти всички съвременни пейстмейкъри не създават никакъв проблем пациентите да преминават през скенерите на летищата. Когато има такъв контрол на граница се изисква пациентът да носи паспорта на пейстмейкъра, за да го покаже и декларира, че има такъв кардиостимулатор“.

  Доц. Христова препоръча на пациентите, на които им е предложено да бъде поставен пейстмейкър – да не се притесняват от тази манипулация. Тя е напълно безопасна и ще  подобри качеството им на живот. Имат контрол, който се осъществява в специализиран център и това е начин да се подобри състоянието им, а не да се влоши.




По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На 1 юни: Деца бяха водещи в ефира на Радио Благоевград

Днешното издание на предаването "С усмивка в събота" бе по-цветно, по-весело и по-истинско от всякога, защото негови специални водещи бяха учениците от 5 "А"  клас на  9 ОУ "Пейо Яворов" Павлина Маринова и Изабела Василева. Те представиха анкетите на възпитаниците на училището Веселин Весков, Ана-Мария Стоилова и Адриана Златкова, които се превъплътиха..

публикувано на 01.06.24 в 09:18

Кампания за спасяване на читалището в село Извор

Сградата на читалището в радомирското село Извор е в окаяно състояние. П окривът тече и се рушат мазилките, като външните стени представляват опасност за преминаващите около сградата, която е почти на 100 години. И ако преди повече от четири десетилетия салонът на читалището е събирал 240 зрители, то днес е неизползваем за творчески изяви...

публикувано на 30.05.24 в 11:13
Георги Динев

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев. Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия...

публикувано на 30.05.24 в 11:00

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40