Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Чанка Михайлова:

Пролетта обостря хроничните проблеми на храносмилателната система

През пролетта човешкият организъм преживява период на адаптация от зимните климатични условия към пролетните, променя се цялостния начин на живот. Това е и времето, в което се обострят хроничните заболявания. Стомашно-чревният тракт през пролетта се пренастройва към предстоящите промени в менюто и увеличаване приема на растителна храна. Възможните проблеми и стомашни неразположения коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Чанка Михайлова от Клиниката по гастроентерология в  Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда".

„Въпреки, че пролетта е чакан и обичан сезон, хроничните храносмилателни проблеми се обострят. Причините са няколко: преминаваме от по-мазни меса, консервирани продукти през зимата, към плодове и зеленчуци, които са богати на фибри. Важно е да се знае, че здравословният хранителен режим не е универсален. Принципно фибрите се приемат като много полезни за храносмилането, но при хронични заболявания на храносмилателния тракт, какъвто например е гастритът, те по-скоро водят до проблеми и обострят гастритните изяви при тези болни. Други причини за обостряне на храносмилателните проблеми са свързани с адаптацията на организма. Променя се времето, вегетативната нервна система отговаря на този стимул, съответно се повишава стомашната секреция и най-често се обострят гастритните изяви“.


  По време на Великденските пости хората включват в своето меню салатите, листните зеленчуци, копривата, лападът, както и оранжерийните зеленчуци, плодовете. Други се опитват да се хранят здравословно и освен пресните зеленчуци залагат на ядките, варивата.

  Д-р Михайлова посочи, че гладуването само по себе си не е особено подходящо за храносмилателния тракт. Постите влошават тези оплаквания, именно поради повишения прием на зеленолистни зеленчуци. Те съдържат много фибри и целулоза, които водят до повишена киселинност в стомаха.

  През пролетта се наблюдават и оплаквания, свързани с киселини, подуване на корема, парене, запек, газове, тежест при хранене. По думите на д-р Михайлова много хора страдат от подобни оплаквания, които е възможно да бъдат свързани, както със смяната на сезоните, така и с други причини. „Ако в продължение на 2-3 месеца са налице подобни оплаквания, които са свързани със силни болки в епигастриума, киселини, гадене, повръщане – трябва да се потърси лекарска помощ. Има различни видове заболявания на храносмилателния тракт. Възможно е да е нещо съвсем безобидно, но с една адаптирана терапия и хранителен режим, проблемът може да се овладее бързо и лесно. Но е възможно зад тези оплаквания да е налице нещо по-сериозно като заболяване, което трябва да се консултира с лекар и да се предприемат навременни мерки“.


  Други фактори, които допринасят за по-голяма чувствителност на стомаха през пролетта са и вирусните инфекции, характерни за сезона. Не е са особено препоръчителни разтоварващите диети за хора, които имат заболявания на храносмилателната система, по-скоро диетичен режим. Храненето да бъде често, но по малко, което е златен стандарт на поведение при тези заболявания. „Винаги през пролетта човек иска да отслабне, да влезе във форма след зимата, но рязкото гладуване и диетите обикновено водят до проблеми и обостряне на хроничните заболявания на гастроинтестиналния тракт. Храненето трябва да бъде разнообразно, да няма крайности, да се обръща внимание на всеки един симптом. Да се избягва употреба на алкохол, цигари, пържени храни“.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

При епидемия от коклюш – какви мерки предприема МЗ? Как да се пазят хората?

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на ковид пандемията, настоя пред БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му няма да има и толкова силен натиск върху здравната система. "Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от..

публикувано на 25.04.24 в 09:20

Три нови случая на коклюш в Кюстендилско

Три са новите потвърдени случая на коклюш в Кюстендилска област. Два от случаите са в Кюстендил, в едно семейство извън ромския квартал, където са заболели възрастен и дете. В Дупница има случай на едногодишно дете. "Постоянно има случаи със съмнения", каза д-р Кръстева от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Тя посочи, че всички новородени,..

публикувано на 24.04.24 в 11:15

9 случая на коклюш в област Благоевград от началото на годината

„Официално потвърдените случаи на коклюш в Благоевградска област от началото на годината до момента са 9. Заболелите са до 19 години – в ранната детска възраст и ученици. 3 от децата са под 1 година, които не са имунизирани, от 1 до 4 години – 1 дете, от 5 до 9 – 4, от 15 до 19 – 1 дете“ – каза за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева,..

публикувано на 24.04.24 в 09:33

Първи случай на коклюш в Перник

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София. Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. „Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за да..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:41
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

Ваксинацията срещу хепатит В е най-ефективната форма на превенция срещу заразяване

6000 души се заразяват с форма на хепатит всеки ден.  1,3 милиона души са страдали от форма на заболяването – така се твърди в доклада за глобалния хепатит за 2024 г., представен на Световната среща за хепатит в Лисабон, Португалия. Спорeд данните, представени от СЗО,  хепатитът има толкова смъртни случаи, колкото има туберкулоза глобално...

публикувано на 22.04.24 в 09:40

Около 280 души са заразените с коклюш. Очаква се заболеваемостта да расте

175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все още се очаква анализа за миналата седмица, но ще бъдат може би малко над 280. Това означава, че имаме епидемична ситуация, но още е рано да се говори за епидемия. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  "Това означава, че..

публикувано на 22.04.24 в 09:13