Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Снимка: Ани Петрова

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението “калинки“ е знак за заболяване, от което страда обществото – не добре развита демокрация. А лечението е високото образование“, сподели разбирането си за Радио Благоевград Здравка Евтимова. Според  именитата ни писателка, младите хора на България осъзнават силата и стойността си и освен, че са красиви, не са малко и интелигентните хора сред тях.  „Аз мисля, че ние родителите, по-възрастните хора имаме известна вина за това, че предоставяме готови решения и не оставяме младежта да се поизмъчи малко. Всяка защита, всеки случай, когато използва някакви връзки и контакти да наредим някого на определена позиция, извършваме огромно престъпление към този човек, убиваме неговите воля и способност да създава решения“, коментира Здравка Евтимова.

Според нея мощното навлизане на изкуствения интелект за сега не е заплаха за човечеството, но е възможно  да  доведе до създаването на нова, високо развита цивилизация, която ще умее да изпитва дори чувства – болка, радост, щастие. „Тогава няма да става дума за изкуствен интелект, а за друг вид разумни същества, които съвсем спокойно биха могли да се наричат хора“.

Въпреки, че в духовния строй на хората е способността да правят човечеството по-хуманно, в дълголетната си история светът не върви постоянно в тази посока и тревогата за края на човешкия род е неизменна. Едно от качествата на човешкия интелект е да успее не само да оцелява, но и да запазва усещането си за стойност. В тази връзка Здравка Евтимова припомня древната аксиома за щастие: човек има най-много, когато дава, загърбена обаче от доста родни политици. А кризата и поредицата от избори в България са тежък урок за всички, „за да се научим какъв трябва да бъде човекът, когото  ще изберем“. 

Неразказните все още истории за България са за хората, които живеят извън властта и въпреки всичко, което се случва, искат децата им да станат свестни хора. „Тези хора не искат да отглеждат „калинки“. Тези хора искат да отглеждат достойни деца“. Такива истории иска да разказва Здравка Евтимова и ги открива при многобройните си срещи с българи в страната и чужбина. Тя е част от националната инициатива  на Министерството на образованието и науката „Неразказните истории на българите“, насочена към утвърждаване на българската национална идентичност и популяризиране на българския език, традиции и култура.

Цялото интервю със Здравка Евтимова можете да чуете в звуковия файл.



*TEDxAUBG е студентски клуб към Американския университет в Благоевград. Вече 12 година клубът е организатор на годишната конференция под ръководството на официалната организация TED (Technology, Entertainment, Design), която има за цел да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42

Вихрен Георгиев: Гласувайте, за да не решава друг вместо Вас!

На 9 юни 2024 година освен депутатите в нашето Народно събрание, ще изберем и членовете на Европейския парламент. Като част от информационната кампания за европейските избори „Използвай Гласа Си“ Европейският парламент в България си партнира с платформата „People of Sofia“, като разказва историите на хора с различни професии и занимания, от..

публикувано на 27.05.24 в 09:35
Щерион Пилидов

Щерион Пилидов подарява „Последното цвете“

Композиторът и китарист Щерион Пилидов  пусна авторски сингъл със заглавие „Последното цвете“. Песента е баладична, а поводът и темата, за които е написана - дълбоки. „Тази песен е в мислите ми още от края на 2015 година, когато се случи една от най-големите терористични атаки във Франция. Тогава неизбежно звучаха думи като „разруха“..

публикувано на 26.05.24 в 14:27

Образователната платформа "Книговище" връчи годишните си награди

Образователната платформа Книговище  връчи големите си годишни награди и наградите от Априлското състезание по четене с разбиране. Призове в различни категории получиха над 1000 деца от 37 населени места.  Традиционните годишни награди на Книговище поощряват успехите и постоянството на цели класове и отделни читатели, които всеки месец..

публикувано на 26.05.24 в 13:31
Николай Кабут

Николай Кабут: Всеки ден трябва да правим добро

Николай Кабут пристигна от Германия за поредно благотворително събитие насочено към децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград. По негово предложение през месец януари тази година беше реализирана инициативата "Подари легло на дете" и така децата от Центъра вече спят на удобни и качествени легла. Този..

публикувано на 26.05.24 в 10:52

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45