Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" гостува в Бургас

Първото издание на фестивала „Срещи с младото европейско кино” в Бургас предстои в края на седмицата. Инициативата ще се реализира на 19, 20 и 21 януари на няколко места в града ни. Поканени са деца, младежи, техните учители и родители на поредица..

публикувано на 17.01.24 в 09:09

Две театрални постановки гостуват премиерно на бургаска сцена през януари

Комедията „Стриптизьори“ ще се играе премиерно на бургаска сцена тази вечер от 19 часа в залата на НХК. В главните роли ще видим актьорите  Любомир Нейков, Ненчо Илчев и Васил Грънчаров. Мястото на действието е Италия. Ще успеят ли тримата колоритни..

публикувано на 16.01.24 в 11:21

Кинокласът на „София Филм фест на брега” се завръща за шеста година

За шеста година КИНОКЛАС БУРГАС към „София филм фест на брега“ с ръководител режисьора Надежда Косева ще срещне учениците си с магията на киното отблизо и ще ги научи да боравят с езика му. Тя ще им предостави възможност да участват като сценаристи,..

публикувано на 15.01.24 в 15:15
Христо Фотев

82-ма поети кандидатстваха в конкурса „Христо Фотев“

Приключи приемът на книги за участие в престижния национален литературен конкурс „Христо Фотев“. Те са около 100, сътворени от 82 автори. Числата се разминават, тъй като някои поети са издали повече от една книга през последните 2 години и регламентът им..

публикувано на 15.01.24 в 14:12

Представят филма "Анатомията на едно падане" днес в Бургас

Филмът "Анатомията на едно падане" ще бъде прожектиран днес от 19.00 ч. в Културния дом на Нефтохимика в Бургас. Лентата е носител на “Златна Палма” от Кан. Режисьор е Жюстин Трие. Във филма участват Сандра Хюлер, Суон Арло, Антоан Рейнарц и Самюел Теис...

публикувано на 15.01.24 в 08:15

Напусна ни поетът Росен Друмев

Напусна ни поетът Росен Друмев.  Това съобщиха от община Бургас. Друмев е починал  след тежко и продължително боледуване, оставяйки творчество, което е част от националното литературно богатство. Автор е на поетичните книги: „Тежко..

публикувано на 14.01.24 в 12:38

Облагородяват терена около стената на ямболската средновековна крепост

Продължават облагородяващите дейности в района на северната стена на ямболската Средновековна крепост, съобщават от общината. Основен акцент е запазването на нейната историческа стойност и естетика.  В рамките на проекта се извършва почистване на..

публикувано на 13.01.24 в 11:00

Роман на Керана Ангелова ще бъде издаден в Швейцария

Романът на Керана Ангелова „Слънчогледи за Мария” ще бъде преведен и издаден в Швейцария, информират от Община Бургас. Това е  тринадесетата поредна книга на авторката и излиза с логото на издателство ICU през май 2024 година.  Това ще е четвъртото..

публикувано на 12.01.24 в 13:42

Художникът Онник Каранфилян гостува в Бургас с премиера на книга

Бургаската публика ще има възможност да се срещне с автора Онник Каранфилян, едно от най-ярките имена в българското изкуство, пионер в съчетаването на класическите графични техники с дигиталните технологии и майстор на екслибриса, днес (12 януари) от..

обновено на 12.01.24 в 09:03

Малкотърновец събра и издаде в книжка басни на Дядо Благо

Детска книжка с басни „Изворчето на Дядо Благо“ е издадена по инициатива на малкотърновеца Димитър Кукузелов. Той иска да напомни личността и творчеството на писателя Стоян Русев, който е роден в странджанското село Заберново, през..

публикувано на 11.01.24 в 09:10